Îl cunoaștem mai bine pe Bogdan de la Nouă Ani Lumină, trupă care experimentează rock și electro sau, cum spun ei, ciudatul și fantasmagoricul prin unde sonore.

Care sunt primele amintiri legate de muzică?

Primele amintiri legate de muzică ar fi cele cu tatăl meu cântând la trompetă. Nu era un profesionist, însă muzica făcea parte din familie, bunicul meu fiind un lăutar cunoscut.

De ce a început proiectul Nouă Ani Lumină?

E „locul” în care experimentăm foarte mult. De fapt, orice piesă Nouă Ani Lumină e un experiement, iar genurile pe care le atingem se schimbă în timp ce descoperim sunete noi. Nu ne-am propus să staționăm pe vreun gen anume. Dacă acum doi, trei ani ne simțeam ca o trupă post rock, acum am putea spune că am intrat într-o zonă mult mai experimentală și electronică. Încercăm să creăm o atmosferă cât mai misterioasă sau, cum îi spunem noi, SF.

Pentru noi, muzica e aproape cinematografică, unele versuri fiind doar niște scene sau „tablouri” din filme SF, „Poză pe Marte” ar fi un exemplu, mult material nou pe care deocamdată îl cântăm doar live. Mai pe scurt, Nouă Ani Lumină e proiectul în care experimentăm orice ne trece prin cap, fără să respectăm tiparul unei trupe care dorește să „prindă” la public.

Ce gol sau nevoie umple în viața ta?

Muzica nu-mi umple goluri, e mai mult de-atât, e parte importantă din viața mea.

Faci și fotografie pe film, ai un cont pe Instagram foarte fidel în acest sens și, de asemenea, captivant. Care sunt numitorii comuni între fotografie și muzică?

Pentru mine, fotografia și muzica sunt două lumi diferite, o altă cale de expresie. Numitori comuni între ele nu cred că există, sau cel puțin nu pentru mine. Fotografia mă duce în alt loc.

Unde cauți muzică nouă?

Nu prea caut muzică nouă, cred că ea mă găsește pe mine. Constant, cunoscuții sau prietenii îmi trimit link-uri cu trupe noi sau proiecte mai puțin cunoscute.

Trupa de care ești dependent.

Sunt dependent de foarte multe trupe și artiști, plasați pe o paletă foarte largă de genuri muzicale. Nu dau nume, însă caut să fiu cât mai contemporan cu alegerile mele.

Unul dintre cântecele voastre se numește „Lucrez la unvis”. Despre ce vis e vorba și cât ar mai fi „de lucru”?

Visul nostru celmai mare e să producem un single Nouă Ani Lumină pe altă planetă (vezi Elon Musk, colonizarea planetei Marte, ha-ha).

Ce faci într-o zi în care te-ai trezit indispus?

E simplu, World of Warcraft sau League of Legends, sunt un gamer foarte implicat.

Ce e la modă și nu-ți place?

Materialismul și telefoanele la concerte.

Anul trecut ați scos primul album, autointitulat. Ceurmează? În ce moment sunteți din punct de vedere emoțional și creativ?

Albumul pe care l-am lansat anul trecut a surprins o perioadă de inițiere a trupei în lumea muzicală. Ca orice muzician, când privești în urmă, ceea ce ai compus capătă o formă tot mai simplă, simți că te-ai maturizat. Acum suntem foarte aproape să finalizăm lucrările la propriul studio, unde intenționăm să înregistrăm și să producem singuri. Va urma un nou val de compoziții Nouă Ani Lumină, total diferite de vechiul album.

Ce e cel mai greu când faci muzică?

Consider că cel mai greu este să-ți găsești vocea interioară, să spui „povestea” ta sau ceea ce crezi, fără să fii „corupt”.

//

Nouă Ani Lumină cântă la noi astăzi, 18 Decembrie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie de Andrei Mușat.

Share This