Suedezul cu voce caldă & nuanțe de jazz și bossanova în trip-hopul său melancolic e o adevărată enciclopedie: 11 albume, cu o schimbare de ritm & atitudine de la Antenna (2002) încoace. Firește, să alegi trei cântece din discografia care se întinde peste 20 de ani ar fi sinucidere curată, de aceea am strâns rândurile doar la proaspătul Bury The Hatchet, scos toamna trecută.

„Paranoid” e prima piesă, tocmai pentru a potrivi rotițele emoțiilor care domină discul: nesiguranță, regret, melancolie inexplicabilă. Totul pe bătăi mocnite la tobe și pian discret – care însă are momentul său solo binevenit, rece, finalmente nordic.

„November” e fără îndoială cântecul care ne desenează harta sofisticării lui Johanson: nuanțe de bossanova în flexiunile vocii, muzicuță pentru un aer călduț mediteraneean & ritmuri sud-americane la percuție. Chiar și așa, sintetizatoarele futuriste sunt suficiente pentru a rămâne în zona de confort.

Penultima piesă de pe album, „Rainbow” e una dintre puținele din cariera muzicianului pe care se aude și altă voce. Altfel, synth pop firesc, clar și ademenitor, cu reverb optzecist la clape și aceeași melancolie omniprezentă, doar că de data asta cu un zâmbet în colțul gurii: „I look at all the colours of the rainbow, It makes me forget my troubles when I’m blue, I love all the colours of the rainbow, It makes me happy every time I feel alone.”

//

Jay-Jay Johanson cântă la noi joi, 19 aprilie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This