Lance Taylor e unul dintre pionierii breakbeat, electro funk și, bineînțeles, hip-hop. Am ales trei momente importante din cariera sa.

„Planet Rock” // La începutul anilor ’70, Bambaataa renunța la poziția importantă din cadrul grupării Black Spades și pornea Universal Zulu Nation, colectiv & mișcare culturală și de awareness a culturii afro-americane pe care avea să o conducă până acum doi ani. De asemenea, DJ-ingul și producția de muzică deveneau parte integrantă în viața sa, iar „Zulu Nation Throwdown” avea să fie primul său single. În ’82 semna cu Tommy Boy Records (unde mai târziu apăreau Coolio, De La Soul, 808 State sau Method Man) și, în același an, alături de Soulsonic Force, invada cluburile și radiourile cu „Planet Rockˮ, o bijuterie hip-hop și breakdance și în același timp o redimensionare energică a celor două single-uri Kraftwerk pe care le samplează: „Numbers” și „Trans-Europe Express”.

//

„World Destruction” // Doi ani mai târziu, apărea și unul dintre aliasurile lui Taylor, Time Zone, pe care însă, în ciuda succesului acestui single, avea să-l resusciteze rareori. Ideea cântecului a venit în urma unei discuții cu basistul Bill Laswell: „I was talking to Bill saying I need somebody who’s really crazy, man, and he thought of John Lydon. I knew he was perfect because I’d seen this movie that he’d made (Copkiller), I knew about all the Sex Pistols and Public Image stuff, so we got together and we did a smashing crazy version”. „World Destruction”, care păstrează paradigma tragicomică a acelor ani, avea să fie conceput în aproape cinci ore și lansat pe 1 ianuarie.

//

„Unity” // Între două dintre cele mai cunoscute & puternice single-uri ale sale, „Sex Machine” și „Soul Power”, James Brown și-a găsit timp & chef pentru o colaborare cu Bambaataa și pentru unul dintre refrenele nu doar populare, ci și necesare ale aceluiași 1984 (an în care, printre altele, Ronald Reagan vorbea pentru prima dată despre interzicerea armelor chimice la nivel internațional și câștiga încă un mandat la alegerile din noiembrie, un atac armat la un McDonald’s din California lăsa în urmă 21 de victime, iar altul cu bombă al grupării Hezbollah asupra ambasadei americane de la Beirut ucidea 24 de oameni): „Peace! Unity! Love! And having fun!”.

//

Afrika Bambaataa ajunge la noi Joi, 13 septembrie, în cadrul festivalului DokStation. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This