Singurul festival de filme documentare muzicale din București a ajuns la a patra ediție. Iată cel puțin trei titluri musai de văzut.

Studio 54: The Documentary (Vineri, ora 19) (foto principală)

Povestea pasională & complicată a clubului de legendă pus la cale de Ian Schrager și Steve Rubell, doi prieteni buni din Brooklyn care au cucerit New York-ul, înainte de a pierde totul – la ultima petrecere din Februarie 1980, în club apăreau nume precum Diana Ross, Liza Minnelli, Farrah Fawcett, Richard Gere, Jack Nicholson sau Sylvester Stallone. Cuprinzând imagini rare de arhivă cu personalul și o mare parte din clienți, precum și interviuri de o sinceritate frapantă cu Schrager însuși, documentarul e un studiu captivant al unor realități contradictorii.

Our Hobby is Depeche Mode (Sâmbătă, ora 21)

Din Mexic în Germania sau din Canada în România, de la un simbol al speranței pentru est-europeni la o formă de rebeliune pentru tinerii din Iran, filmul lui Jeremy Deller și Nick Abrahams e o episodică & intensă documentare a fanilor Depeche Mode și a felului în care aceștia au inclus muzica, imaginea și stilul trupei în propriul univers, de la vestimentație la mod de viață: deseori observăm prieteni pe viață cu aceeași pasiune sau grupuri întregi de fani – în Rusia, spre exemplu, echipa filmului a fost așteptată la aeroport de aproximativ 60 de persoane.

„We all express our enthusiasm in diferrent ways”, mărturisește mama lui Masha, o rusoaică îndrăgostită de Dave Gahan, care a mers la Biserică să se roage pentru el atunci când era bolnav. O excursie în trecutul & prezentul fandomului DM de neratat. Bonus: câteva imagini cu Centrul Vechi așa cum ni-l amintim cu toții, înainte să fie gentrificat.

Swans: Where Does A Body End? (Duminică, ora 18)

În lucru încă din 2010, documentarul despre una dintre trupele cult ale mișcării no wave e orânduit de Marco Porsia, care a adunat filmări de la peste 40 de concerte și din timpul repetițiilor, dar și înregistrărilor pentru albumul The Glowing Man. Mai mult decât atât, vor apărea interviuri cu muzicieni precum Lee Ranaldo, Thurston Moore, Jehnny Beth sau Amanda Palmer și vom vedea imagini de arhivă din ultimii 35 de ani. Totul pentru o poveste întinsă pe mai multe decade despre o viață, adesea dificilă, dedicată artei, căci, așa cum spune însuși Michael Gira: „Ce altceva aș putea face?”.

//

DokStation se întâmplă la noi de Joi până Duminică (12-16 Septembrie). Programul complet pe Facebook și dokstation.ro.

Share This