Propovăduitor al detașării ironice și sarcasmului post-modern, Josh Tillman pare că a găsit echilibrul între liniște și zgomot.

Născut într-o familie de evanghelici, la 17 ani Josh Tillman primea acordul părinților, în special al tatălui său, inginer la Hewlett-Packard, să asculte pentru prima dată muzica unui artist așa-zis secular: Bob Dylan și poate cel mai spiritual album al său, Slow Train Coming, apărut în 1979. Dacă Dylan era aprig în referințele socio-politice, de la drepturile femeilor la bubele capitalismului, Tillman a crescut, după o carieră solo modestă folosind propriul nume, către Father John Misty, un fel de doppelgänger semi-plictisit & distant, sarcastic, care caută sens în hedonism sau modurile (diabolice?) în care funcționează societatea.

Gods Favorite Customer a fost scris în vreo șase săptămâni, în timpul unei șederi de două luni în camera unui hotel, despre care cântă deconspirativ pe „The Palace”: „Maybe I’ll get a pet, Learn how to take care of somebody else, Maybe I’ll name him Jeff, But I think it might defeat the purpose, Living on house keeping and room service”. Sentimentul de captivitate, printre altele, e însă prezent pe tot parcursul discului, iar versul „I’m in the business of living” probabil rezumă cel mai bine prin ce trece un depresiv cu zâmbetul pe buze. Un Elton John care și-a pierdut încrederea în specia umană, un Harry Nilsson după o noapte de beție și mai mult de-atât sau un fel de Neil Young suprarealist.

„One more wasted morning, When I could be holding you, To my side, somebody stop this joyless joy ride, I’m feeling older than my thirty-five years.ˮ

Pe 22 iulie 2016, în cadrul unui festival din Camden, New Jersey, Tillman se oprea după 20 de minute și le-a vorbit celor care veniseră să-l vadă despre cum „stupidity just fucking runs the world because entertainment is stupid”. Din reflex, complezență sau apreciere, a primit aplauze, însă a sugerat altceva în schimbul lor: „Maybe just take a moment to be really fucking profoundly sad”. După aceea a cântat totuși „Leaving LA”, cântec care durează 13 minute, și un cover după Leonard Cohen la „Bird on the Wire”. Pe 20 februarie 2018 ascultam primul single de pe discul în discuție, „Mr Tillman”, unul despre un foarte îngrijorat administrator de hotel cu privire la comportamentul artistului. În același timp, videoul ni-l arată pe FJM căzând de mai multe ori de pe acoperiș pe capota aceluiași taxi cu care ajunge.

Share This