Cu un background muzical sofisticat, de la hip-hop la rock’n’roll, și rezident al unor spații legendare, Ryan Elliot ajunge la București pentru o noapte în stilul caracteristic: energică și imprevizibilă.

Născut și crescut la Detroit, mutat însă de ani buni la Berlin, Ryan Elliott e unul dintre puținii artiști de pe scena internațională a muzicii techno care a reușit să extragă esența din două universuri muzicale aparent paralele: pe de-o parte, moștenirea lăsată de conaționalii din Detroit (Axis, Purpose Maker, M-Plant și Underground Resistance), iar pe de altă parte labelurile berlineze de minimal (Perlon, Playhouse și Kompakt).

Deși nu abundă în cantitate, ci mai degrabă în calitate, discografia sa punctează niște materiale relevante și astăzi (EP-uri sau remixuri), lansate la case de discuri prestigioase, precum Ostgut Ton, Spectral Sound, Rekids, Life and Death, Sushitech, Work Them, Prime Numbers, Classic, Karlovak, Cocoon și Hotflush. Colaborarea cu Ostgut Ton i-a adus și o rezidență în faimosul club berlinez Berghain/Panorama Bar.

Background-ul muzical al lui Elliott include foarte mult hip-hop și rap, nu neapărat ca o consecință a faptului că a crescut în Detroit, ci mai degrabă că a crescut în liceu cu Dre, Snoop, Biggie, Tupac, Tribe Called Quest, EPMD, KRS-One, The Pharcyde, Eric B, Rakim și Wu Tang Clan. Cu toate acestea, părinții lui Elliott au avut grijă ca în casă să se audă în mod constant muzica lui Elvis, Roy Orbison sau Johnny Cash.

„Am început să mixez un pic mai târziu decât majoritatea oamenilor cu care am interacționat ulterior. Abia după ce m-am întors în Detroit după facultate, am devenit cu adevărat interesat de scena clubbing și DJ. Am mers împreună cu niște prieteni la Motor Lounge (nr: marele club din Detroit la acel moment) și i-am văzut pe Robert Hood, Jeff Mills, Richie Hawtin. La scurt timp după aceea, am început să mă întreb: «Ce face acea persoană în cabină? De unde cumpără muzica asta? Cum pun împreună aceste cântece?» Nu aveam prieteni DJ, așa că a trebuit să-mi dau singur seama despre tot ce se întâmplă”, povestește Elliott pentru Fabric London, un club pe care îl consideră și astăzi unul dintre cele mai apropiate de sufletul său și de formarea sa ca DJ.

Simțul muzical extrem de dezvoltat și pasiunea pentru muzică de toate felurile l-au făcut pe Ryan Elliott să devină în timp un DJ extrem de versatil și care înțelege foarte bine dinamica unei seri târzii la club. Reputația de DJ care știe ce și mai ales cum și când să pună i-a adus lui Elliott o serie de gig-uri atât în cadrul unor festivaluri uriașe de techno, cât și în cadrul unor party-uri selecte din toată lumea.

//

Ryan Elliott ajunge la noi Vineri, 30 Noiembrie, într-un nou party Maschine. Line up-ul va fi completat de Admina, membră Corp. și parte a familiei Queer Night. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie de Stephan Redel.

Share This