Laura de la Gray Matters, despre cât de scump e prea scump, cele mai periculoase lucruri pe care le-a făcut sau ce aplicații lipsesc speciei umane.

Ce-ai face acum, în loc să răspunzi la întrebările astea?

Cel mai probabil, aș termina de curat desenul pentru fațadele unui cămin de bătrâni sau de reorganizat un dosar de autorizare. Muncă de chinez, deci mă bucur de pauză!

Care a fost cel mai periculos lucru pe care l-ai făcut?

Depinde ce consideri ca fiind periculos?! Dar, să zicem că printre cele mai puternice palpitații le-am avut atunci când m-am dus până în Sofia, după colegii dintr-o fostă trupă, care mai aveau încă un proiect cu care avuseseră concert. Ne-am întors spre București în mijlocul nopții cu mașina lor tractată cu șufa scurtă care se tot rupea, mașinile pline ambele.

Eram cam în ilegalitate, eram cam legume din cauza oboselii, cam mulți oameni, la fiecare 45 -60 de minute mai pățea câte ceva mașina tractată, mai o roată explodată, mai o direcție care nu răspundea comenzilor, mai o ceață prea densă, dar am reușit să ajungem întregi și să îi dăm și o bucată de câțiva kilometri prin Bulgaria cu 100 kilometri la oră cu mașinile legate cu cordon ombilical.

Vara asta, ne-am întâlnit cu ursul la 3 dimineața în fața Palatului Peleș. Panică a fost pentru că una dintre fetele din gașcă avea „o urgență” și coborâse spre râu, nu apucase să vadă ursul, doar auzea lătratul câinilor. Noi n-am vrut să o panicăm strigând la ea să se grăbească, ursul venea fix spre noi, iar restul găștii o luase deja la fugă în jos.

Culmea e că după ce s-a oprit în mijlocul drumului și s-a ridicat în două labe (nu avea nici el multe opțiuni de traseu, în față noi, în spate vreo patru câini isterici) uitânduse la toată gașca împrăștiată și fixând o altă fată care nimerise fix sub un stâlp de lumină, a mai ridicat brațele amenințător la ea și s-a hotărât să exit stage right, prin terasa restaurantului care se afla vizavi de palat.

Chiar și așa, a urmat jumătate de oră de Hai mai repede, că poate vine înapoi. S-a lăsat cu aprins multe lumini și făcut foarte mult zgomot să evităm o reuniune prea timpurie cu ursulețul nostru, până am reușit să intrăm în mașini și aproape să zburăm de acolo.

Cu cine aveai postere în cameră?

Nu am prea avut, sincer, aranjamentele noastre de acasă nu prea îmi permiteau astfel de personalizări ale spațiului, decât dupa vârsta de 20 de ani și atunci am apelat mai mult la desene și fotografii pentru estetizarea camerei. Îmi amintesc că aveam un poster cu Metallica pus pe cutia de TV, in care ținea mama decorațiunile de Crăciun și un poster/sticker mare cu Rambo, rămas moștenire de la unchi, pe lateralul uneia dintre biblioteci, cam atât.

Ai un tic verbal?

Mai multe și se schimbă periodic, preiau fără să vreau multe ticuri de la interlocutorii mei, mai ales de la prietenii foarte apropiați. De fiecare dată încerc să renunț după ce ajung să îl conștientizez și nu reușesc altceva decât să îl înlocuiesc.

Cum te-ai îmbătat prima dată?

Nu îmi amintesc, se întâmpla și se întâmplă excesiv de rar. Ultima dată și cred că prima pe anul trecut a fost la ziua unui amic la care am ajuns, fără mașină, foarte târziu. Deja ceilalți fie plecau, fie erau beți, și am hotărât să recuperez terenul pierdut, vin și votcă cu… ceva, am rezolvat situația în două ore.

Cât de scump e prea scump?

Depinde în ce plătești și ce oferă la schimb, ce trece peste convingerile, principiile și etica ta este deja prea scump. Ce trece peste prieteniile și sentimentele pe care le ai pentru cei din jurul tău, iar este prea scump. Unele rezultate, ocazional, merită și prețul ăsta, dar trebuie să fii foarte selectiv, să îți alegi momentele în care să fii dispus să riști să pierzi bucăți din tine. Din punct de vedere material, banii îi facem până la urmă să îi cheltuim, acum ține de fiecare cum se bucură de ei.

Ce aplicație crezi că lipsește speciei umane?

O aplicație care te-ar ajuta să zici „Nu” și încă o aplicație care să-ți dea un șoc electric sau o palmă peste ceafă când o iei pe arătură, indiferent în ce formă sau dacă în propriul cap sau în public. Cred că ne-ar ajuta să fim mult mai conștienți de noi și de cât de mari sunt aberațiile de care reușim să ne autoconvingem.

Ai putea spune despre tine că eşti o femeie curajoasă?

Pot să zic că încerc să fiu un om curajos, poate un copil intârziat curajos. Nu știu dacă să fiu o femeie curajoasă e diferit, nu prea am curajul să îmi asum asta (Râde). Dar, oricum, nu-mi iese tot timpul și cu atât mai puțin când îmi doresc mai mult să dau dovadă de existenta acestui curaj în mine. Uneori reușesc să mă păcălesc și pe mine și pe cei din jur că aș fi.

Trei lucruri pe care ar trebui să știe să le facă orice femeie.

Să poată renunța la tocuri, rochii si machiaj, să știe când e nevoie de tocuri, rochii și machiaj, să nu își găsească scuze în faptul că e femeie. În rest, same as the rest of humanity.

Ai dansat vreodată pe „Despacito”?

Nu! Nu știu cum, dar am reușit să evit acest moment de mare importanță din viața mea!

Dă-mi o melodie care intră-n categoria „guilty pleasure”.

 Am mai mult de una, cea mai recentă e „APESHIT”.

Primii trei artiști favoriți.

Alice in Chains, Tool și, ceva mai nou, The Ocean Colective, pe care îi ascult de ceva timp și îmi plăceau mult, dar au reuști cu ultimul album să urce în clasament.

La ce te gândeşti noaptea-n pat, înainte să adormi?

Tot și toate, trecute, prezente și viitoare. Înainte să adorm retrăiesc tot ce  s-a întâmplat mai important în ziua respectivă, reluat din mai multe perspective, la fel fac cu ceea ce urmează mai dificil și mai important ziua următoare, tot așa din mai multe puncte de vedere și luând în considerare mai multe variante de rezultate.

Îmi cânt în cap dacă am de repetat pentru a doua zi ceva și totul pe fundalul rugăminților insistente de a adormi ale conștiinței mele, care înțelege că a doua zi am birou, către creierul meu care încă nu a rezolvat problema creșterii temperaturii oceanelor și deci încă nu crede că merită să doarmă.

//

Gray Matters ajung la noi Marți, 12 Februarie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie via Mapping Emotions.

Share This