Seria de petreceri Fictiv (curatoriată de cei doi români din spatele proiectului Gemini Brothers) continuă sâmbăta asta cu un invitat foarte special via Paris: Chloé Thévenin, compozitoare, producătoare de muzică electronică, DJ cu afinități muzicale rare și, în general, o artistă cu o contribuție extrem de relevantă adusă muzicii electronice din ultima decadă.

Chloé dă viață unor idei artistice, iar folosirea unei suite de mijloace electronice îi permite să-și lărgească în mod radical spectrul de posibilități. Provocarea este, ca la orice artist, de a păstra un oarecare sentiment de certitudine, în ciuda îndoielilor care apar în timpul procesului creativ. Acest aparent paradox îi hrănesc și motivează activitatea artistei.

Chloé a intrat în lumea muzicală pe canale (aparent) diferite: în timp ce învăța să cânte la chitară a deprins un apetit curios pentru tehnologia analog destinată producției de muzică electronică, iar o vreme, cele două pasiuni au mers în paralel. Pasiunea pentru muzica înregistrată pe vinil, combinată cu un simț muzical eclectic, critic și dezvoltat de-a lungul a mulți ani de studiu și ascultat muzică din cele mai diferite colțuri ale lumii, au propulsat-o pe Chloe într-un timp relativ scurt.

În paralel cu o serie de EP-uri și remixuri lansate la case de discuri renumite (precum BPitch Control, Live at Robert Johnson, Kill the DJ, My Favorite Robot, sau Throne of Blood), cariera de DJ a lui Chloé a căpătat o formă (și un fond), devenind apreciată de categorii largi de public în cadrul unor festivaluri internaționale și cluburi de calibru mondial.

Interesată de tot ce e nou, diferit și mai dificil de digerat de către mase, Chloé a început să se concentreze tot mai mult de aspectul narativ al unui DJ set, decât de funcționalitatea acestuia. Astfel, în loc să pună muzică previzibilă și care să o poziționeze într-un câmp safe, a ales să iasă din zona de confort și să creeze (cu fiecare DJ gig, cu 10, 100 sau 1000 de oameni în față) o poveste, de fiecare dată unică, altfel, imprevizibilă.

Pendulează între house și techno, dar categorisirile în cazul lui Chloé nu fac altceva decât să pună și mai mult în dificultate audiența. Poate că unul dintre cele mai relevante lucruri atunci când vorbim despre un set de-al ei este puterea, curajul și disponibilitatea cu care își surprinde audiența de fiecare dată. Cu trei albume la activ (lansate la Kill The DJ și Lumiere Noire) și zeci de EP-uri apreciate atât de colegii de breaslă, cât și de presa de specialitate, Chloé a devenit astăzi unul dintre cei mai aclamați artiști francezi din muzica electronică.

Chloé s-a aventurat în analiza muzicală, lucrând alături de Ircam (Institutul francez de muzică și știință a sunetului), colaborare ce i-a deschis o întreagă lume muzicală, de la electro-acustic la muzică spectrală, consecința inevitabilă fiind rafinarea radicală a paletei de sunete folosite. Astfel, pe lângă muzica electronică, Chloé a devenit fascinată și de curentul avangardist/minimalist, revizuind astfel seria Variations a lui Steve Reich pentru France Télévisions, iar rezultatul a fost un duet de improvizație cu percuționista bulgară Vassilena Serafimova.

//

Chloé ajunge la noi Sâmbătă, 3 Noiembrie, alături de Gemini Brothers. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This