Pe 9 și 10 octombrie, party-brandul Maschine aniversează cinci ani de existență, cu o petrecere memorabilă ce se va derula pe parcursul a două nopți.

maschine_5_YRS

dystopian

Vineri va urca pe scenă artistul neamț Vril (în premieră în România), unul din cele mai inovatoare personaje de pe scena techno internațională de astăzi, ale cărui performance-uri live sunt recunoscute ca fiind extrem de intense.

Line up-ul va fi completat de Alex Do (unul din noii membri ai label-ului Dystopian), un tânăr DJ și producător neamț care face deja ravagii în cluburile din Berlin și alte centre europene din circuitul techno-ului contemporan.

În deschidere mixează Paul Popa (unul din membrii colectivului Chameleon), DJ activ pe scena underground bucureșteană, cunoscut pentru versatilitatea pe care o are de a conduce o petrecere în diferite momente ale nopții (sau ale zilei) și în diferite contexte muzicale.

Sâmbăta aceasta va fi probabil una din cele mai lungi sâmbete pe care le-a cunoscut Control-ul în ultimul timp. Invitații serii sunt doi DJi și producători speciali, fiecare în parte.

lowris

Un expert în tot ce presupune sound electronic, Lowris este rezident în clubul Concrete din Paris (instituție faimoasă pentru petreceri lungi și care scapă adesea de sub control). Loris Pugnet este de formare profesională inginer de sunet. Producător muzical cu acte în regulă (cu release-uri la Popcorn, CrazyJack Records și Concealed Sounds), Lowris este și co-fondator al Æternum Music, label ajuns deja la 6 release-uri.

petre_inspirescu

Petre Inspirescu nu necesită prea multe introduceri, fiind recunoscut pentru aportul radical adus de-a lungul timpului la scena electronică underground, atât ca Dj, dar mai ales ca producător muzical. Membru fondator [a:rpia:r] (alături de Rhadoo și Raresh), Petre Inspirescu în Control va însemna pentru unii dintre noi un moment unic (dacă nu istoric) de intersecții culturale și sociale. Ne pregătim pentru un set prelungit mult până dimineața, așa că se recomandă bascheți rezistenți; anduranța a fost mereu premiată!

rodhad1

 

Dar până atunci, iată o scurtă recapitulare a ce a însemnat Maschine, în cinci ani de activitate.

jijian_maschine_control

Maschine a apărut în toamna anului 2010 dintr-un soi de necesitate pentru scena locală a muzicii electronice. Fără vreun scop precis auto-declarat dar cu un filtru puternic în selecția artiștilor, Maschine a început să organizeze petreceri cu nume noi pentru scena locală, dar care deja stârniseră interes prin vecinii europeni mai apropiați sau mai îndepărtați. Poate și datorită constanței și perseverenței, Maschine a devenit în timp un reper pentru scena techno din București, activând cu o direcție clară: fără compromisuri.

fantastic_mr_fox_maschine

Astfel, primul Maschine a avut loc pe 1 octombrie 2010 la Atelierul de Producție. Din line up făceau parte Actress, (producător britanic ce stârnea deja vâlvă prin producțiile de la Honest Jon’s și mai apoi de la propriul său label Werk Discs), francezul electro/modern hip-hop Fulgeance, duo-ul bulgar 1000Names, plus românii Minus, Hijack și Fanas.

ulf_ericson_control_maschine

Au urmat petreceri cu nume fresh de pe scena internațională, precum Falty DL, Fantastic Mr Fox, Svetlana Som Sistema, Onra, Dimlite, Daedelus, Lone, Lorn, Shigeto, Bullion, Africa Hitech, Dorian Concept, Lukid sau Blawan.

blawan

lone_maschine

daedelus_maschine

O altă premieră importantă a reprezentat-o Four Tet la Atelierul de Producție din București, pe 22 septembrie 2012. Dar importanța s-a dublat și datorită faptului că petrecerea i-a avut în line up și pe Rhadoo și Pearson Sound, creându-se astfel o seară muzicală complet inedită.

funkineven

Derulând în viitor, au urmat act-uri live și DJ set-uri din ce în ce mai concentrate pe latura 4/4 a muzicii electronice, în speță house și techno. Astfel, am putut asculta live-uri electronice concentrate, de la artiști precum Gerry Read, Octa Octa, Lapalux, Terekke, Xosar, Legowelt, Johnson & Alter, Lowtec, Karenn, NGLY.

legowelt_maschine_control

jonson_alter_live_maschine_control

lapalux_maschineocta_octa2

xosar_polochord_maschine_control

Totodată, a existat o varietate largă în DJ seturi memorabile (din multe puncte de vedere) livrate de artiști precum Rodhad, Levon Vincent, Ron Morelli, Even Tuell, Kyle Hall, Ulf Ericson, Kasem Mosse, Palms Trax, Edward, Ø [Phase] sau Alex Do.

rodhad2o_phase_controlkyle_hallhyetal

Maschine a acordat o atenție deosebită în alegerea artiștilor români care să călăuzească o petrecere în diferite momente ale nopții. De-a lungul timpului au mixat la Maschine o bună parte din Djii și producătorii români care, involuntar și fără premeditare, au conturat o nouă scenă alternativă de muzică electronică (underground), fresh și cu substanță. Și feeling. De menționat, în ordine semi-cronologică: Cosmin TRG, Minus, CLNK, Polochord, Jijian, Khidja, Bogman, Profet, Vlad Caia, Luger, Romansoff, Paul Popa.

minus_maschine_control

romansoff_maschine_control

octa_octa_maschine_control

Weekedul acesta Maschine împlinește cinci ani. Mai sunt multe de povestit, dar mai bine vino în Control.

RSVP – FACEBOOK event 

All photo credits: Maschine facebook page

 

Share This