Iubim discurile de vinil. Sună mai cald, mai plăcut, mai sofisticat, fără a fi în vreun fel pretențios. Ba din contră, este cel mai vechi și prietenos mod de stocare al muzicii. Este cel mai greu suport ce poate fi copiat / duplicat acasa; spre deosebire de CD-uri, casete, si, mai ales, mp3-uri. Manufacturarea vinilurilor implica o munca manuala bine structurata si surprinzator de minutioasa. Puteti urmari în cele ce urmează, gratie seriei “How It’s Made” de la Discovery Channel, cum sunt facute discurile de vinil.

Discul de vinil este construit din policlorura de vinil, o substana din categoria materialelor termoplastice cu o structura amorfa. Aceasta se degradeaza chimic in urma expunerii la ultraviolete si caldura. Stabilizarea se poate face prin adaugarea unei substante chimice in timpul producerii discului. Aceasta nu previne degradarea, dar o controleaza facand discurile de vinil rezistente la atacul fungic si la umiditatea crescuta.


Pentru “maniacii” care se gandesc cum pot copia / multiplica un vinil, mikesenese.com oferă niște tips-uri interesante (in cadrul aceleiasi surse gasiti detalii destul de la obiect despre procesul de ‘piratare’ al unui disc de vinil).

 

*autor: Dragoș Rusu / the-attic.net

Share This