Omul cu Șobolani au single proaspăt, motiv numa’ bun să-l luăm la câteva întrebări scurte și la obiect pe Dan. Despre politică, adolescență, muzică nouă și, mai ales, de ce continuă.

La o primă vedere, „Iepurele ateu și proasta țestoasă” trimite la religie și la jandarmerie, dar mai degrabă pare un cântec despre viață & dragoste, în general. Ne poți ajuta puțin să elucidăm misterul?

La capitolul „Ce a vrut să zică autorul?” stau destul de prost. E o piesă dadaistă (-ish), care combină niște Alice în Țara Cui-Vrem-Noi cu La Fontaine, plus un iz de Gaarder.

E OCS o trupă mai politică decât era acum 10 sau 20 de ani?

OCS nu e o trupă politică. Dar eu sunt interesat de politică. Poate mai mult decât e cazul.

Ce lecție ai învățat în acest sens, una pe care nu o știai în adolescență?

În adolescență nu mă pasiona politica, am căpătat mai târziu acest prost obicei, deci nu prea am cum să compar. Lecția de bază e că toți oamenii politici sunt cam la fel. Cu foarte puține excepții, cred.

Cum ai resimțit la noi „democratizarea muzicii”?

N-am resimțit mare lucru. Noi vindem ca acum 15 ani. Adică, nimic. Cât despre producție, dacă ne uităm pe canalele muzicale & radio, e la fel. Curvele sunt curve de mii de ani.

Cât crezi în zicala „fiecare artist cu publicul său”?

Cred mai mult că artistul își merită publicul. Mare, mic, bun, prost.

Simți că muzica rock de la noi a îmbătrânit?

Muzica a îmbătrânit, în general. Dar poate e și de la noi. Că și noi am cam îmbătrânit.

Ce muzică nouă asculți și îți place?

Greu cu noul. Sunt prea comod, selectiv și pretențios, probabil. Mă mai bucur la niște Twenty One Pilots și Royal Blood.

De ce continuă OCS și unde vrea să ajungă?

OCS continuă pentru că nu are de ales. Doar n-o să lăsăm țara pe mâinile lu’ Bănică. Glumesc. Și nu prea. Asta știm să facem, asta facem. Cât putem, tragem să facem să fie bine. Iar de ajuns, cred eu, OCS a ajuns de mult unde trebuia să ajungă. Acum e bonus.

Dacă ar fi să alegi un singur album de muzică pe care să-l trimiți unei civilizații extraterestre, să ne cunoască mai bine, care ar fi?

Fără îndoială, OK Computer.

//

Omul cu Șobolani ajung la noi Joi, 15 Noiembrie, pentru lansarea single-ului mai sus menționat și un concert așa cum știu ei mai bine să facă. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie de Cornel Lazia

Share This