În 1999, an în care Four Tet debuta sau Aphex Twin scotea legendarul Windowlicker, o gașcă de studenți de la University of Southern California care „lucrau” la radioul campusului, împreună cu Jonathan Buck și Mark McNeill, lansau Dublab Radio. Stația are și astăzi același tagline: Future. Roots. Radio.

Istoria și paradigma freeform de peste 20 de ani a radioului din Los Angeles e strâns legată și de Diego Herrera, aka Suzanne Kraft, care astăzi trăiește la Amsterdam. Dacă discurile sale se învârt în jurul zonei Disco & Ambient, show-urile la Dublab nu ostenesc în căutări World Music, Jazz, Pop sau Avant-Garde. Un fel de „Encyclopedia Obscura” a cărei linie continuă e deseori melancolia pentru disco, house, new wave și cam tot ce poate fi considerat prietenos & suav în muzica electronică – aspecte susținute chiar de primele discuri cumpărate: „You Can’t Hide Your Love”, al lui David Joseph, și „Rock Steady”, de la The Whispers.

În rol de producător, Kraft a prins valul nu-disco cca. 2010, cu văraticul Green Flash, unul dintre EP-urile de pus la colecție ale vremii, reușind să fie breezy fără să fie cheesy și samplând atent boogie-uri mai mult sau mai puțin obscure. Horoscope, scos un an mai târziu la Young Adults, pipera totul cu bass, kick-uri și snare-uri house, virând mai degrabă spre new wave și Chicago. Joaca s-a domolit cu următoarele discuri (Missum, Talk from Home – înregistrat în doar câteva săptămâni în iarna lui 2014 – și What You Get For Being Young), exerciții în ambient contemplativ, expandat cu ocazionale chitări soft sau chiar saxofon. Universul a rămas la fel de versatil, ambele decade, 80 și 90, fiind pe radar: sci-fi, new age și drone, totul scăldat în balearic.

//

Vineri, 3 august, alături de Suzanne Kraft, Bogman și Amber Amber, ne pregătim de o seară (mai mult sau mai puțin) californiană. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This