Annegret Fiedler, aka Perel, a crescut în Munții Metaliferi din Saxonia, regiunea din Germania de Est aflată la granița cu Cehia. A cântat în corul școlii și era îndrăgostită de Eurythmics și Backstreet Boys.

Varianta extended la „Everybody” a celor mai cunoscuți cinci băieți din muzica pop s-a auzit astă-vară în timpul unei petreceri OFF Sonar la Vila Habana, deși din line-up făceau parte nume precum DVS1, Leon Vynehall, Ninos Du Brasil, Moscoman, DJ Tennis sau Red Axes. Responsabilă, bineînțeles Perel. „This scene can be so serious sometimes. But in our hearts, every now and then we just want a good hit! It was one of those gigs I will never forget.”

Nonconformismul ăsta vine dintr-o copilărie dominată de new wave și synthpop, dar și o adolescență petrecută la Berlin și experimente sezoniere în trupe indie rock sau punk. În cele din urmă, a ales scena electronică și munca în regim solo, după câteva dezamăgiri în proiecte colective. N-a durat prea mult până când Tim Sweeney a invitat-o în emisiunea sa Beats In Space, iar John MacLean, aka The Juan MacLean, o recomanda co-fondatorului DFA Records, Jonathan Galkin. Așa a apărut Hermetica, albumul de debut scos anul acesta, iar Perel devenea prima artistă germană care semna cu celebra casă de discuri, unde mai găsim nume precum Hot Chip, LCD Soundsystem, Planningtorock sau Holy Ghost!.

„In a way, it’s a perfect LP because I made those tracks at the toughest time in my life. I was just thinking, «Fuck you all, fuckyou life, I just want to do what I do and like what I like, and if you don’tunderstand or like it, whatever!»”

Cu exerciții în toată gama synth, nuanțe post-punk, dar și krautrock, Hermetica are o paletă largă de referințe, de la Chromatics și Glass Candy la paradigma Night Slugs sau mai departe către Kraftwerk sau The Human League, joacă între umbre („Si”) și expresii utopic solare („Die Dimension”), între furie („PMS”) și reverie („Crocus Vernus”) și, asemenea caracterului autoarei, e o demonstrație estetică în imprevizibil și contrar. Aceeași atitudine e de găsit și în seturile ei, pe lângă cel pentru Beats In Space, remarcabil este și cel realizat pentru DHA, unde, printre altele, trece lejer de la un beat sincopat de italo la disco-inflamanta „Queen Of Toys” a duoului Âme. Un cântec care, de altfel, poate deveni poreclă neoficială a lui Perel.

//

Perel ajunge la noi Sâmbătă, 15 Decembrie, într-o nouă etapă The Excess Show, alături de Cosima von Bülove. Mai multe detalii pepagina de Facebook.

Share This