Șase nume de import, musai de ascultat și văzut, cu caractere diverse, dar importante indiferent de scenă.

Sascha Funke (Vineri, 15 Februarie)

După căderea Zidului, la 12 ani Sascha Funke descoperea fenomenul euro-dance și își achiziționa primul disc, un album al celor de la Technotronic. Câțiva ani mai târziu, discuri Underground Resistance ocupau deja mult spațiu pe rafturile sale, iar lumea techno devenea parte importantă în viața sa de adolescent, frecventând cluburi precum Walfisch sau E-Werk. A mixat pentru prima dată la SO 36, s-a împrietenit cu Paul Kalkbrenner, alături de care și-a început cariera de producător, iar familia lui, după cum el o numește, e BPitch Control, casa de discuri fondată de Ellen Alien. Versatil și tributar rădăcinilor muzicii electronice germane, Funke e astăzi unul dintre cei mai apreciați DJ și producători de muzică electronică.

Tempers (Sâmbătă, 16 Februarie)

Comoară ascunsă a New York-ului, proiectul pus la cale de Jasmine Golestaneh și Eddie Cooper a sedus critica muzicală, de la The Fader la Pitchfork sau Noisey, prin sensibilitate, uneori nostalgică, alteori euforică, și prin compozițiie expansive & concise, care traversează mai multe genuri & stări, de la shoegaze la synthpop sau de la coldwave la industrial. Primul lor album, Services, a ieșit în 2015, unde găsim două dintre single-uri importante ale trupei, „Eyes Wide Wider” și „Hell Hotline” (ambele produse de Damian Taylor, care a mai lucrat cu Bjork), iar al doilea, Junkspace, în toamna anului trecut, album concept, omagiu adus arhitectului Rem Koolhaas.

Seefeel + Sun Glitters (Joi, 21 Februarie)

Colectivul britanic lansa în 1993 unul dintre albumele de referință al vremii, Quique, care aducea laolaltă melomani din două sfere aparent opuse: rock și electronica. Sau, cum scria Simon Reynolds în revista Spin, între „senzualitatea clocotită a celor de la My Bloody Valentine și serenitatea ambientală marca Aphex Twin”. Au trecut 25 de ani de-atunci, iar Seefeel aniversează momentul printr-un turneu dedicat discului. Alături de ei ajung la noi Sun Glitters, unul dintre numele importante ale curentului chillwave.

Tapan (Vineri, 22 Februarie)

Proiect din Belgrad, pornit de Nebojša Bogdanović și Goran Simonoski, doi dintre producătorii importanți ai scenei locale, Tapan e mai mult decât techno, realizând conexiuni între sonoritățile electronice, improvizații jazz și percuții orientale. Alături de cei doi pe scenă sunt saxofonistul Jamal Al Kiswani și percuționistul Feđa Franklin, iar pentru a descoperi consecințele acestei colaborări în patru trebuie ascultat albumul Europa, proaspăt lansat anul trecut, un amestec psihedelic și seducător de digital vs. ritmuri orentalo-balcanice vs. acel saxofon halucinant.

Gerd Janson (Vineri, 22 Februarie)

Pasionat de house și disco, Gerd Janson, fondator al casei de discuri Running Back, a „cucerit” mai întâi orașe nemțești ca Mannheim, Darmstadt sau Frankfurt, iar apoi restul lumii: mereu pe drum, iar când are timp scrie la revista Groove. Anul trecut numele său apare în două dintre cele mai apreciate & versatile seturi, cel de la Boiler Room, înregistrat în cadrul festivalului Sugar Mountain din Melbourne, și cel alături de KiNK, înregistrat la The Peacock Society. De neratat.

Share This