Henri Texier Hope Quartet

BUY TICKETS FACEBOOK EVENT

Henri Texier Hope Quartet concertează la Jazz Nouveau în Control Club pe 6 noiembrie.

Henri Texier se numără printre acei muzicieni care au cântat jazz dintotdeauna fără să fi rămas prizonierii unui singur univers. De-a lungul anilor, celebrul contrabasist francez a explorat nenumăratele forme ale jazz-ul modern, abordând hard bop, free jazz, sau west coast, alături de muzica tradițională sau cea modală.’
La cei 72 de ani și după o carieră impresionantă, de peste 50 de ani, artistul este considerat astăzi părintele free-jazz-ului francez. Pare incredibil, însă contrabasistul Henri Texier reușește în continuare performanța de a-și multiplica experiențele și proiectele fără a se repeta vreodată!

Parcursul cunoscutului muzician francez este unul emblematic în rândul jazzmanilor europeni. Născut în 1945, parizianul de origine bretonă frecventează cluburile de jazz încă din adolescență. Deși în anii 70 era pasionat de jazz-ul american, instrumentistul devine rapid conștient că structura hibridă a jazz-ului îi permite modelarea în propriul stil și după particularitățile diverselor culturi.

De atunci, Henri Texier travesează epocile, alăturându-se curentelor, fără să le urmeze însă automat tendințele, ci fiind el însuși unul dintre creatorii lor.
În muzica lui Henri Texier se pot auzi influențe nord-americane, dar și nord-africane, spaniole, celtice sau central-europene, ca și cum un exagerat apetit pentru muzică pare a-l împinge pe artist să îmbrățișeze, într-un singur gest de iubire devoratoare, toate aventurile, toate tradițiile, dar și toate transformările jazz-ului.

Începând cu anii 80, grație experienței obținute deja alături de muzicieni ca Lee Konitz, Dexter Gordon sau Don Cherry, Henri Texier devine liderul unor formații ca Tranzatlantik Quartet, Azur Quartet, Strada Sextet, Mad Nomads, sau Hope Quartet. Figură simbol a unei generaţii dornice să experimenteze, Henri Texier a colaborat cu muzicieni de prestigiu, ca Chet Baker, Donald Byrd, Michel Portal, Jean-Luc Ponty, Louis Sclavis, John Abercrombie, Joe Lovano, sau Aldo Romano. Discografia contrabasistului francez este, de asemenea, impresionantă, numărând până în prezent peste 100 de albume.

De-a lungul prodigioasei sale cariere internaționale, muzicianul a simțit nevoia să-și probeze creativitatea și în alte domenii artistice, având astfel șansa de a colabora și cu reprezentanți de seamă ai altor arte, cum ar fi Bertrand Tavernier (film), Jean-Louis Bertucelli (tv), Robert Cantarella (teatru), Viola Farber (dans), Dominique Sampiero (poezie), James Coignard (arte plastice), sau Guy Le Querrec (fotografie).

În 2015 Henri Texier înființează un nou grup, Sky Dancers, iar albumul cu același nume lansat în 2016 este încă o dovadă a vitalității neobositului creator. În dorința sa de a aduce un omagiu amerindienilor, Henri Texier pornește într-o nouă aventură, alături de companioni fideli, cu a căror complicitate încearcă explorarea de noi teritorii.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

Accesul publicului se face de la ora 19’30.

Tags:

Date

Nov 06 2017
Expired!

Time

20:00 - 21:30

Cost

50RON

Location

Sala Berlin
Category

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.