Manja Ristic

Manja Ristić & guests | Sâmbăta sonoră

SÂMBĂTA SONORĂ | Manja Ristić & guests

Invitată în cadrul programului Sonic Future Residencies, Manja Ristić (SRB/HR) performează o variantă a proiectului „The Black Isle” publicat în mai 2019, solo precedat de un trio cu artiștii Dan Michiu (chitară) și Anamaria Pravicencu (percuție/desen).

Manja Ristić (n. 1979, Belgrad) este una dintre cele mai vizibile voci în compoziția sonoră și electroacustică a ultimilor ani. Compozițiile ei împletesc materiale sonore înregistrate în natură, folosind un spectru larg de microfoane și hidrofoane, sunete produse pe calculator, fragmente instrumentale și elemente de improvizație sonoră cu obiecte. Albumul „The Black Isle” publicat de Flag Day Recordings din SUA în 2019 este considerat de critică unul dintre cele mai bune albume noise/ambient/field recording ale anului.

Manja Ristić este violonistă, improvizatoare, sound artist, curatoare, poetă, cercetătoare și manager cultural. A studiat vioara clasică la Universitatea de Muzică din Belgrad și la Royal College of Music din Londra. În solo și ca membră a unor ansambluri de cameră cu repertoriu clasic, Manja Ristić a concertat pe numeroase scene din Europa și a colaborat cu renumiți dirijori și interpreți. După absolvirea programului post-grad de la Royal College of Music, decide să se îndrepte spre multimedia performance, interesată de explorarea teritoriilor instrumentelor electro-acustice, a creației sonore, a muzicii conceptuale, a instalațiilor audio-vizuale, muzică aplicată, teatru experimental etc.

https://manjaristic.bandcamp.com/
http://manjaristic.blogspot.com/

Dan Michiu este un chitarist orientat spre diverse aspecte ale muzicii alternative, cu preocupări de la noise-rock la free improv. Trăiește și lucrează în București unde publică muzică pe platforma proprie Beach Buddies Records. Colaborator cu Abator Industries, PFA Orchestra, Michiu & Fierbințeanu, Fake Bantame. În prezent activ în formația Jah Cuzzi etc.

www.soundcloud.com/d-v-michiu

Anamaria Pravicencu a studiat desenul, sculptura și sound art. Începând cu 2006 este director artistic al mai multor programe ale Asociației Jumătatea plină, promovând experimentul sonor și muzical (Sâmbăta Sonoră) prin programe distincte și constante. Anamaria este curatoarea catalogului SEMI SILENT și produce propriile compoziții sonore.
Cel mai recent proiect (ianuarie 2019), „O incertitudine ideală”, este un performance creat alături de muzicienii Maria Balabaș, Laurențiu Coțac și poetul Vasile Leac. Performance prezentat la Art’s Birthday în rețeaua Euradio, la Street Delivery București și la festivalul Amural.

www.semisilent.ro

*

Eveniment dedicat aviatoarei franceze Maryse Bastié (1898-1952)

Maryse Bastié este prima femeie care a doborât un record mondial de aviație : 1928, primul record feminin de distanță a zborului (1058 km), 1929, record feminin de durată a zborului (26 ore 44 minute), 1930, nou record feminin de durată (37 ore 55 minute), 1931, nou record feminin de distanță (2976 km), 1936, record de viteză la traversarea în solo a Atlanticului Sud (12 ore 5 minute).
Inspirată de aviație de către soțul ei, Louis Bastié, Maryse a strâns bani pentru a-și cumpăra propriul avion (1927, Caudron C.109) făcând acrobații aviatice, chiar și după tragica moarte a soțului ei într-un accident aviatic în 1926. În 1935, înființează o școală de aviație, iar în 1939 intră în armata aeriană cu gradul de sublocotenent, în pofida ironiilor și pamfletelor ce stipulau, bineînțeles, că femeile au lucruri mai bune de făcut decât să plece la război… Face parte din primul corp aviatic militar feminin din armata franceză creat în 1944 cu susținerea lui Charles de Gaulle, însă desființat în 1946.
Maryse Bastié a decedat în urma unui accident aviatic în 1952.

*

Acest performance face parte din proiectul Sonic Future Residencies 2019 / Into the future’s sound organizat de Asociația Jumătatea plină prin programul Sâmbăta Sonoră și platforma de podcast SEMI SILENT, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

www.sambatasonora.blogspot.com
www.semisilent.ro

Date

Oct 12 2019
Expired!

Time

20:00 - 21:00

More Info

Facebook Event

Location

Sala Berlin
Category
Facebook Event