Băieții de la Harlequin Jack au cântat pe scena Clubului Control în prima zi a aniversării celor 6 ani. Aniversarea se va sărbători în aceasta săptamână printr-o mulțime de concerte ale unor supertrupe internaționale: Automat sau Psychic TV dar și românești precum Temple Invizible, Lights Out, Kaleidonescu, Baba Dochia etc.

Echipa Control a profitat de ocazia concertului pentru a le lua celor de la Harlequin Jack un scurt interviu.

1. Care e povestea din spatele Harlequin Jack? Cum ați ajuns să cântați împreună?

Narcis: Ideea de Harlequin_Jack a pornit încă din perioada în care exista trupa Eloize. Erau niște piese care pluteau pe undeva pe la mine prin cap, dar care nu prea se potriveau cu restul playlist-ului din acea vreme. După destrămarea trupei, am zis să încerc a le testa în diverse situații. În primă fază am cântat singur cu beatbox, loop-station și chitară, după care l-am contactat pe Claudiu și am încercat să le cântăm în doi, pe principiul White Stripes/Black Keys/Royal Blood. A mers și așa o perioadă (eram și mai hardcore pe atunci) până când am zis că ar fi nevoie de mai mulți oameni. Alex a fost primul sunat pentru a lua inițiativa de synth-master și ulterior Lazăr s-a alăturat cauzei, contribuind cu bas și backing vocals. Am avut anul acesta aproximativ 17 concerte împreună, ultimul fiind la aniversarea de 6 ani a clubului Control, alături de Temple Invisible. În afară de asta am avut acum vreo 3 săptămâni (pe 21 August) concert în Viena, în club Replugged, cu Aiko Aiko în deschidere.

2. De unde numele? (Are legatura cu tabloul lui Marilyn Manson?)

Spre rușinea noastră, nu am auzit de vreun tablou de-al lui Marilyn Manson și acum l-am căutat, când am citit întrebarea. Arată super, nonetheless, dar nu are legătură. Un arlechin era acea persoană care avea rolul de a amuza, distra pe un rege/împărat/nobil etc. Avea rolul de a distrage de la problemele de zi cu zi ale regatului. În esență, lucrul acesta nu s-a schimbat nici până acum. Toată lumea care se urcă pe scenă sau lucrează în domeniul respectiv este o adunătură de arlechini. Poate diferența constă în ochii cu care sunt priviți, admirația mult mai mare care le este oferită, poate și salariul, dar (fără a ne minți) tot niște arlechini suntem. Așa că de ce să nu ne luăm rolul în serios? Iar Jack, vine de la unul din cele mai întâlnite nume în engleză și este pus la sfârșit tocmai pentru a putea fi personalizat (ceva de genul Harlequin_George, de exemplu). Așa că nu suntem numai noi, ci și voi, dacă vreți.

3. Cum vi se pare scena alternative românească?

Când am urcat noi pe scenă prima oară, în perioada de sfârșit a lui 2006 și culminând cu 2010, lucrurile stăteau mult mai bine în ceea ce privește numărul publicului la concerte, diversitatea muzicală, faptul că eram mai uniți între noi trupele, cât și interesul patronilor de club de a promova un gen de muzică nou și diferit. Lucrurile s-au cam oprit o perioadă, timp în care multe trupe au luat pauze sau chiar au capitulat. Acum este doar o vagă amintire, majoritatea celor care își aduc aminte de perioada aia sunt doar oameni de specialitate și poate câțiva fani. Acum lucrurile se mișcă înspre bine, cu excepția aceluiași line-up la orice festival de muzică românesc (Robin and The Backstabbers, Alternosfera, OCS, Coma, Kumm…trupe care sunt deja pe piață de mai mulți ani și care cântă aceleași piese). Se vorbește despre o nevoie de schimbare, de proaspăt, de nou, între mulți din oamenii pe care îi cunoaștem. În schimb vorba nu e suficientă. E adevărat, cam greu să mergi la risc: organizator de fest sau patron de club, cu trupe noi sau zile de vineri și sâmbătă dedicate muzicii live alternative și nu Dj, pentru că nu ar fi rentabil, dar pe de altă parte nici nu prea ai cum să evoluezi ca trupă și să îți mulțumești publicul dacă nu ajungi undeva să fii văzut.

Dezbateri, dezbateri…crize și iar crize.

În schimb, la capitolul muzică se evoluează foarte bine. Sunt multe trupe noi care au energia de atunci, când am început și noi, mulți ascultători tineri care vor mai mult și mai nou. Calitatea sunetului de pe înregistrări crește, și investitul în compoziție se simte mai bine.

În consecință, avem de unde, avem cu cine, ne mai trebuie doar un boost! Avem ce să vă oferim, ba chiar suntem mult mai buni ca multe trupe de afară și dacă lucrul ăsta nu ar fi adevarat, atunci suntem mult mai sinceri și mai dedicați. Veniți, bă, la concerte!

4. Care sunt referințele voastre muzicale? Ce vă inspiră?

Având în vedere că toți suntem relativ diferiți în ceea ce privește genurile de muzică, ar dura ceva până când am termina o listă în mod specific cu nume de trupe, label-uri, producători și compozitori. Dar în mare parte Radiohead (în special piesele din mileniul acesta), Gorillaz, Arctic Monkeys, Everything Everything, Placebo (până la Meds), Muse (până la Black Holes and Revelations), Alt-j, Modeselektor, Moderat, Jamiroquai, Herbie Hancock, Robert Glasper, Damon Albarn, Danger Mouse, Claude Debussy, Maurice Ravel, Robert Plant. Lista este groaznic de lungă.

5. Ce surprize mai pregatiți ?

Vrem să declarăm că pe 1 noiembrie 2014 va avea loc lansarea primului nostru album (Doamne,  de când așteptăm asta)! Se va numi Murder Party și va conține 13 piese, majoritatea au fost cântate deja live. Deocamdată nu am stabilit clar locația. Albumul este înregistrat la Greenville music, avându-i la butoane pe Bogdan Green și Vlad Stoicescu. Mai multe detalii veți putea găsi pe Facebook, unde suntem foarte activi: http://facebook.com/harlequin.jack

În afară de asta vom lansa un clip la următorul single, care este surpriză, momentan. Și vom avea, să sperăm, foarte foarte multe concerte, cu foarte foarte mulți oameni, care vor dansa foarte foarte mult. Vă așteptăm!

Interviu realizat de Mădălina Buhoș

Share This