Clubul Control a fost preocupat încă de la începuturi de promovarea, încadrarea şi definirea unor tipologii de sound aparte, în care a găsit mult potential în a­­‑şi depăşi perimetrul nişei muzicale prin inovaţie, originalitate, calitatea conţinutului sau reflexii în plan social. Nu s‑a rezumat la importul de show‑uri, artiştii internaţionali care au performat pe scena clubului şi‑au adus aportul lor, dar implicarea scenei locale a fost și este cel puţin la fel de importantă.

În acest sens, Control a fost un punct de pornire sau un laborator de experimente şi exerciţiu pentru o parte importantă din trupele, producătorii şi DJ‑ii de pe la noi, care şi‑au asumat un sound specific şi o misiune în a‑l explora. Odată cu mutarea locaţiei în toamna lui 2012, clubul a făcut o schimbare importantă şi în program, afişând considerabil mai mult interes sferei de muzică electronică. Având în vedere atât stabilirea unei linii muzicale coerente ce va caracteriza seriile de evenimente din această zonă, cât și participarea activă și directă la dezvoltarea unui sound local specific, ca o consecință naturală s-au stabilit primele rezidențe pentru DJ care prin afinitățile lor ar răspunde nevoilor noastre.

Primul rezident al clubului în formula nouă, Bogman, cunoscut pentru aria largă de genuri muzicale cu care se joacă, abordarea originală atât din punct de vedere tehnic, cât și al selecției, colecția impresionantă de piese foarte rare, atipice și greu de categorisit și numărul mare de alter-ego cu care s-a prezentat în spatele pupitrului, a fost cel care a avut un cuvânt important de spus privind direcția programului Control după toamna lui 2012. Au urmat în toamna lui 2013 Disco Sigaretta care în timp au concluzionat toată munca de research pe care au făcut-o pentru blogul cu același nume, într-o linie foarte specifică de petreceri, combinând disco-ul nou cu cel vechi, cu un input italienesc greu de ignorat și influențe diverse din tot ce e conex și merită.

Începând cu 2014, clubul și-a mărit colectivul de rezidenți cu încă o colaborare necesară, Luger și Profet din colectivul Chameleon.

Ei au fondat colectivul în urmă cu vreo doi ani, demarând cu petreceri micuțe în locații și localuri mai mult sau mai puțin memorabile. Creșterea a fost organică, atât pentru brand cât și pentru colectiv. În timp, mesajul lor a devenit din ce în ce mai clar, ecoul mai puternic, poziția lor în scena locală s-a stabilizat. Li s-au alăturat Dragoș Rusu, Alexandru Jijian, Romansoff, Giuser reușind să se impună într-un timp foarte scurt ca un nume important pentru petrecerile din București.

Luger și Profet explorează atât zone noi, obscure, ale muzicii pe care o numim generic house sau techno, cât și avangarda consacrată sau rădăcinile mai puțin cunoscute ale genului. Sunetul pe care îl vânează și implicit, îl împărtășesc, se distanțează într-un mod asumat de ceea ce am numi crowd-pleasing , migrând între emancipativ și terapeutic, seturile lor, de multe ori, capătă forma unui manifest sonor.

https://soundcloud.com/chameleonparties/profet-luger-chameleon

Pe 8 martie Luger și Profet se alătură lui Even Tuell pentru un gig sub marca Maschine & Chameleon. Cei doi rezidenți, împreună cu co-fondatorul casei de discuri Workshop, vor deborda prin sala Berlin vibe perfect și vă vor întreține toată noaptea cu muzică foarte bună, atent aleasă și pusă excelent.

https://soundcloud.com/reel-to-real-1/001-even-tuell-mix

 

BIOS

++ Luger

Dacă putem vorbi despre un nou val de artiști români din sfera muzicii electronice, care aduc o pată de culoare pe o scenă muzicală previzibilă și indolentă, Luger este cu siguranță acolo. Această certitudine are la bază un sound care îl preocupă pe Dorin de câțiva ani de zile, dificil de încadrat în tipare prestabilite.

Vine din vestul țării. S-a mutat în București în 2011, iar în ultimii doi ani a fost surprins în mai multe ipostaze, ca DJ. Pendulează între ritm, energie și armonie. Le combină pe toate cu succes, iar în funcție de context, este perfect capabil de a construi o atmosferă care să umple fiecare colț al unei încăperi. Fie că mixează în warm up și construiește cu exactitate un DJ set care să pregătească o petrecere bună, fie că arde pe jar publicul în main, Luger își alege cu grijă muzica pe care o pune. Sau, cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri, muzica îl alege pe el și îl individualizează pe scena locală.

Prezent de curând în “scheme” alături de artiști ca Marcellus Pittman, Paul du Lac, Dj TLR, Intergalactic Gary sau John Heckle, și-a demonstrat stilul său nonconformist și este apreciat de iubitorii de muzică liberi în gândire, intrigați de mister și cu chef de dans!

Dincolo de precepte și stiluri muzicale, Luger face parte din colectivul Chameleon, alături de o mână de oameni pasionați de muzică. Inspirat de precizia și rigoarea pistolului german, luptă cu mediocritatea și kitch-ul în muzica electronică, iar acest lucru se reflectă limpede în DJ seturile sale.

++ Profet

Adânc înrădăcinat în lumea muzicii de dans, urmărește tot felul de artiști și sapă până la rădăcinile lor, până la piesele mai puțin cunoscute, pe care încearcă să le aducă în fața altor degustători. Alter ego-ul său de Profet a apărut tocmai când a realizat că cea mai bună parte a călătoriilor lui muzicale e că poate să dea mai departe ce descoperă. Selecția sa trece prin house și techno, până la hip hop, plină de rarităti sau clasice impecabile, radiază căldură și pozitivitate și atinge deseori cote profunde, chiar melancolice. Preferă să colecționeze și să pună muzică de pe vinil.

Ne-a încântat simțurile în ultima perioadă, la platane, alături de artiști ca Marcellus Pittman, Hakim Murphy, John Heckle, Mick Wills, Funkineven sau Paul du Lac, dar și la petreceri ‘locale’, fără pretenții dar cu mult dans, susținute cu alții ca el, din care îi amintim pe Luger, Dragoș Rusu, Alexandru Jijian, Giuser și Troe.

Parte din colectivul Chameleon, îl vom “prinde” în continuare la petreceri unde accentul se pune pe muzică, suflet și pasiune.

++Even Tuell

Paul David Rollmann locuiește în continuare în orașul său natal, Kleestadt, lângă Frankfurt. Noi îl cunoaștem ca Even Tuell, co-fondatorul Workshop Records și fondator al Airbag Craftworks, un fashion brand strâns legat de clubbing.

Influențat puternic de scena efervescentă locală a anilor 90, își urmează idolii pentru ca în scurt timp să fie asimilat printre ei . Numele sub care activează, vine de la ”eventuell”, scrierea fonetică a lui ”eventüll”, evident, eventual la noi. Pseudonimul sugerează și abordarea lui în producție, unde eroarea, fie ea umană sau tehnologică, joacă un rol important în crearea elementelor definitorii pentru piesele lui. Sunete, sample-uri, suprapuneri, colaje care inițial par nelalocul lor, își modifică sensul și conținutul prin reptiția lor, transformându-se în partea narativă a piesei.  Nepotrivirea inițială, în sine, e argumentul prezenței lor în linia muzicală.  Spune că își lasă loc cât mai mult să greșească, încercând să surprindă momente care îl inspiră, lucru care justifică și preferințele sale în materie de tehnică, instrumente și aparatură, jucăria lui de suflet, un delay Dynacord Echo din 1978. De aici și piesele, atât din zona house, cât și techno, cumva ciudate, dar un fel de ciudat mai mult decât plăcut.

Releas-urile solo semntate de el sunt destul de rare: un album, EP-uri scoase sub Workshop, Out To Lunch (unul din sub-label-urile R.A.N.D. musik), Musik Krause.  După EP-urile celor de la Innerspace Halflife (AKA Hakim Murphy  & Ike Release) și al lui Joey Anderson, Even Tuell apare pe coperta releas-ului numărul 3 cu egida Latency, casa de discuri pariziană fondată de Souleyman Said și Sidney Gerard, al cărei mission statement invocă un sound invoativ și experimental. Lansat la începutul anului, discul conține o selecție de 3 piese produse de artist între 2002 și 2012, cu un sound general destul de  deep și grav, migrând dinspre forme aproape ambientale, spre ritmuri mai dansante care îi evidențiază latura experimentală.

Pe lângă activitatea de producător, Even Tuell, fost rezident al celebrului club din Frankfurt, Robert Johnson, acum este „proprietarul” unui  mini disco, așa cum îl numește, un venue/semi-club deschis la parterul farbricii Airbag Craftworks unde organizează petreceri sporadice și audiții cu prietenii și cei pasionați.  Workshop, sub conducerea lui și a bunului său prieten, Lowtec,  s-a dezvoltat în jurul unui nucleu de producători formați sub umbrela R.A.N.D. musik. Dintre artiștii al căror nume a fost ștanțat pe discurile label-ului, trebuie să îi amintim pe Move D, Kassem Mosse, Madteo, Ital, Fred P.  Pe lângă showcase-urile Workshop care au avut loc prin diverse colțuri ale Europei, Even Tuell se plimbă și singur prin lume, invitat în cluburi și baruri pentru capacitatatea sa de a greși corect.

Share This