Seducție, provocare, politică, sex. Primele patru lucruri care-ți vin în minte când te gândești la Peaches.

„She sat quietly but her body was expressing a Universe” spunea Yoko Ono prin 2013 despre Merrill Nisker, aka Peaches, berlineza născută la Ontario. Uneori, chiar Nisker vorbește despre ea, atunci când intră în rolul „păpușii” hipersexuale și burlești, la persoana a treia. „You know, some people find it really angry and sexual, while others find it really funny and sexual”. Peaches uneori șochează, poate fi sarcastică, iar pentru unii dintre noi e amuzantă, seducătoare, prea mult sau, dimpotrivă, prea ridicolă.

Merrill Nisker a predat muzică și teatru, iar din 1995 a început să scoată albume sub aliasul inspirat de una dintre personajele cântecului „Four Women”, al lui Nina Simone. Din 2000 locuiește la Berlin, unde trei ani mai târziu lansa Fatherfucker, al treilea ei disc. I Feel Cream (2009) și recentul Rub (2015), însă, aveau să atragă cu adevărat atenția criticii muzicale, primul prin schimbarea paradigmei, lucrând alături de Simian Mobile Disco, Soulwax și Digitalism, iar cel din urmă maturizând atât sound-ul, poate cel mai corect și greu al carierei, cât și discursul: vulgar, dar necesar, neconvențional prin obiectificarea ironică a sexualității bărbătești, stângist, queer și expresiv în live-uri – o formă brută și aproape agresivă de a spulbera discriminarea și homofobia. Sau, dacă vreți, o variantă mai punk, mai murdară la Mykki Blanco sau Azealia Banks.

Dar dacă despre relevanța muzicii ei se poate dezbate, atitudinea rămâne seducătoare. La fel și influența, dacă ne gândim la Pink sau Christina Aguilera, alături de care a lucrat, dar și la Miley Cyrus, care poate fi un fel de urmașă ceva mai conservatoare (deși cunoaștem prea bine modul ostil în care a reacționat piața mainstream la „obrăzniciile” americancei). Peaches cere atenție, îți zbiară egalitate în subconștient și trezește impresii cu care nu te întâlnești în fiecare zi.

//

Peaches cântă la noi sâmbătă, 9 iunie, într-un concert din cadrul Bucharest Pride 2018. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie: Merrill Nisker alături de Drew Barrymore, de Holger Talinski.

Share This