Back-Up, Recovery, Archiving. Sau mai pe scurt BURA, acronimul folosit pentru titlul EP-ului de acum câțiva ani al sârbului Nenad Marković, aka 33.10.3402, care păstra misterul codificărilor & referințelor tehnologice în muzica sa.

Pornind pe calea numerologiei, 33 e cifra care simbolizează ideea că „totul e posibil”. Despre 10 probabil că știm cu toții că e cifra independenței, încrederii în sine și a optimismului, cât despre 3402 poate avea legătura cu un (obscur?) International Standard on Assurance Engagement, despre care aflăm mai multe aici. Fie așa, fie altfel, techno-ul psihedelic și deconstruit al sârbului e mai întâi de toate o experiență la limita dintre realitate și (dezmăț?) ocult.

Înainte de 2015 și BURA, la care voi reveni, Marković s-a remarcat datorită celor două EP-uri Mecanica, lansate în două părți la L.I.E.S. Records din New York. Mai puțin convențonale, cu rădăcinile atent înfipte în ambient și alte forme derivate (printre altele, avem parte de pian nostalgic și background sci-fi abstract pe „O tom potom s.t.”, spre exemplu), și inspirate de „baruri cu opium și bordeluriˮ. În mare, texturi industrialo-urbane excitate (îmbătate?) cu sunete tribale (toamna trecută ne-a oferit chiar un exercițiu minimalist în a cărui descriere avem doar câteva indicii cu privire la senzori: lips nipples feet biting tongue smelly room dry mouth and only white grapes to eat).

Escapismul halucinogen s-a concretizat (și debrutalizat) pe amintitul BURA (de data asta sub tutela olandezilor Music From Memory), unde găsim patru bucăți mai accesibile în intenții, dar la fel de intense: dansante, cu nuanțe dinspre balearic până spre Chicago sau acid și molipsitoare & emotive. Alte referințe sau drive-uri rămân însă un mister. Rezidentul clubului Drugstore, aflat în zona industrială a cartierului Palilula din Belgrad, este, pe lângă tot ce-am reușit să spunem aici, un producător relativ misterios și savuros de imprevizibil.

//

33.10.3402 ajunge la noi vineri, 15 iunie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This