„This band is important” spune cineva într-un comentariu lăsat pe YouTube, în subsolul unei înregistrări live din Moscova cu Seefel cântând „Industrius”, cândva în 1994, la un an după lansarea albumului Quique. Adjectivul folosit e fără îndoială cel mai potrivit în cazul colectivului britanic, având în vedere precocitatea acelui disc fantezist, considerat (mai cu insistență abia după ce aglomerația deceniului s-a limpezit) reper într-un compozit shoegaze și ambient care „speria” critica rock de școală veche – să ne aducem aminte că vorbim despre începutul transformării unei culturi mai degrabă ermetice, ale cărei extensii de gen aveau să fie în cele din urmă masacrate prin auto-pastișare (de la heavy metal la glam metal, de la post-rock la alternative rock, de la grunge la nu-metal și așa mai departe).

Fenomenul shoegaze e un animal aparte. La fel și ambient. Tehnologia oferea variație infinită, iar versurile deveneau opționale. Referințele, de asemenea, puteau fi mult mai nuanțate și frapante – spre exemplu, pe Quique găsim un cântec, „Charlotte’s Mouth”, dedicat celebrei artiste franceze Charlotte Gainsbourg. Cel mai mult, însă, discul a surprins prin simplitate și căldură. Percuție minimalistă, loop-uri hipnotic nostalgice și riff-uri tandre, de obicei cu reverb (mai neprefăcute decât majoritatea expresiilor mai mult sau mai puțin nordice de astăzi). Se adaugă scurte și calculate explorări în dub & techno (contemporani precum Portishead, Massive Attack și Aphex Twin – care le-a și produs câteva remixuri pe EP-ul de debut – sau mai vechii Cocteau Twins sunt camarazii imediați).

Discul produs fără nicio intervenție digitală a fost remasterizat și relansat în 2013, iar anul acesta împlinește 25 de ani. E și motivul pentru care Seefeel au pornit într-un turneu inedit, în care performează acel Quique din 1993 care, alături de Incunabula al lui Autechre, So Tough scos de Saint Etienne sau Souvlaki al celor de la Slowdive rămâne dintre cele importante.

//

Seefeel ajung la noi Joi, 21 Februarie, alături de Sun Glitters. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This