Începutul toamnei marchează un moment muzical foarte important din istoria celor zece ani de Control: prima ediție Automata, festival de muzică electronică și arte digitale, ce are loc între 8 și 10 noiembrie.

În era digitală actuală, relația timp-spațiu în arte se diluează și capătă treptat o formă din ce în ce mai fluidă, la baza căreia stau mai multe elemente disonante, care se întrepătrund. Omul și mașina nu au conviețuit niciodată la fel de bine ca acum, și putem spune asta fără a cădea în păcatul vreunei paradigme (previzibile) conform căreia vom fi (în curând) cu toții cotropiți de roboți și, inevitabil, vom deveni la rândul nostru roboți.

Automata este gândit ca un catalizator multidisciplinar al interacțiunii dintre om și tehnologie care își propune să înțeleagă mai bine prezentul, mai degrabă decât să anticipeze viitorul. Prima ediție propune o intersecție între artiști locali și internaționali, manifestată prin concerte live, reprezentări vizuale special comisionate, DJ set-uri, workshop-uri și discuții cu artiști.

Iată cam ce act-uri nu ai voie să ratezi între 8 și 10 noiembrie.

Joi

Festivalul începe cu două proiecte audio/video în premieră pe scena bucureșteană: Croatian Amor, unul dintre cele mai bine ascunse secrete ale underground-ului din Copenhaga. Danezul Loke Rahbek este co-fondatorul casei de discuri posh isolation, unde va lansa un nou album, Isa, cu doar o săptămână înainte să ajungă la noi.

Celălalt proiect audio/video este format din Cosmin Nicolae (alias-ul de ambient al lui Cosmin TRG) împreună cu Dreamrec la visuals. Acesta e cel mai nou proiect al lui Cosmin, așa că merită să ne întindem antenele și să ținem ochii cât mai larg deschiși pentru o experiență senzorială bogată.

Seara este completată de către un combo inedit și irezistibil: Borusiade și Bogman, într-o apariție rară, în sala mică.

Vineri

A doua seară începe cu americanul Huerco S. (foto), care va prezenta noul său proiect live Pendant, lansat anul acesta la West Mineral Ltd., un label la fel de fresh și surprinzător ca și acest proiect ce va poposi la noi, în premieră în România.

Un alt proiect audio/video îi aduce în prim plan pe trio-ul Ambiq în concert live cu Cote la visuals. Ambiq este un trio de muzică electronică avangarde/experimentală format din Samuel Rohrer, Claudio Putin și veteranul german Max Loderbauer, un producător cu o istorie impresionantă și o groază de colaborări cu diverși actori importanți de pe scena muzicii electronice.

Despre Kassem Mosse și Lowtec s-a mai scris și s-a mai vorbit (mărturie stau și EP-urile lansate la Workshop, Mikrodisko Recordings , Honest Jon’s, Non Plus records, The Trilogy Tapes și multe altele) dar nu au fost prea multe ocazii de a-i vedea împreună, în formula Kolorit – un proiect live ambițios, plin de energie și care utilizează o paletă de sunete atât de bine șlefuite încât nu are cum să nu-i gâdile neuronii și celui mai nihilist meloman.

Direct din Amsterdam, Izabel Caligiore vine cu tolba plină de rarități și bangere bine puse la punct. Fondatoare a casei de discuri Lullabies For Insomniacs, Izabel este un veritabil colecționar și selector muzical, al cărei nume este strâns legat de radio-ul Red Light Radio din Amsterdam, unde are o rezidență lunară. În ultimii ani, Izabel a cunoscut o ascensiune fulminantă, punctând festivaluri precum Dekmantel Selectors, Strange Sounds From Beyond, Nuits Sonores, dar și cluburi din întreaga lume.

Și asta nu e tot: SIT (proiectul live al lui Vlad Caia și Cristi Cons) încheie noaptea în forță în Sala Berlin, ocazie numai bună de dans până spre orele dimineții.

Între timp, în sala mică îi puteți vedea pe Bogdan de la Orbita Lacustră, urmat de Romansoff, iar mai spre dimineață trio-ul irezistibil format din Admina, Chlorys și von Bülove în formula unui showcase Corp.

Sâmbătă

Vă recomandăm totuși și un somn bun, pentru că a treia noapte consecutivă de Automata cere multă stamină. Începem în Sala Berlin cu Carla dal Forno live, direct din Australia via Berlin. Carla a căpătat o ascensiune uluitoare în 2016, odată cu lansarea albumului You Know What It’s Like, la casa de discuri Blackest Ever Black, album considerat de către majoritatea criticilor drept unul din cele mai frumoase LP-uri din 2016.

Un alt proiect audio/video care nu trebuie ratat este Alessandro Cortini, și el în premieră în România. Proiectul său Avanti, cu care va veni și la Automata, a fost lansat în 2017 la The Point Of Departure Recording Company și a fost considerat de către presa de specialitate și colegii de breaslă o bijuterie ambient pe care trebuie să o ții undeva ascunsă și la care musai să mai revii din când în când, pur și simplu pentru a-ți păstra sănătatea mintală la valori optime.

Patricia revine în Control după trei ani, cu un nou live care cu siguranță va lăsa câteva guri căscate (judecând și după prestația sa anterioară) și câteva EP-uri de pus pe rană, acumulate între timp. Max Ravitz se poate mândri cu un catalog impresionant, lansând de-a lungul anilor la label-uri precum L.I.E.S., Opal Tapes și Spectral Sound (sublabelul Ghostly).

O prezență fresh și încântătoare pe scena house/techno europeană, Djița britanică Elena Colombi face furori de câțiva ani prin cluburile din Europa, prezentă adesea pe line up-uri alături de artiști ca Phuong Dan, Lena Willikens, Orpheu The Wizard, OKO DJ sau Interstellar Funk.

Last but not least, Luca Lozano va încheia noaptea în forță, cu un set eclectic și corect, așa cum îi stă bine unui artist neamț reîncarnat într-un alias cu iz talian. Cu trei albume și zeci de EP-uri la activ din 2010 încoace, Luca Lozano este fondatorul Klasse Recordings, Zodiac 44, Grafiti Tapes.

Între timp, în sala mică se vor desfășura, pe rând, românii Eirwud Mudwasser, Dragoș Rusu, Minus & Șerb (live) și Alexandra. De asemenea, în timpul zilei de sâmbătă vor avea loc mai multe workshop-uri și artist talks.

//

Bilete la festival găsiți la preț redus pe eventbook. Nu uita să RSVP aici, iar pentru că e un copil nou, dă și tu un follow la Automata pe facebook și instagram.

Share This