„Boys are Cunts” se numește una dintre melodiile de pe albumul de debut autointitulat al catalanilor Mourn și deși referințele lor se întind dinspre Ramones către Magazine pînă spre Nirvana, afirmația asta a fost cât se poate de anti-punk, chiar și pentru 2015 și mai ales venită de la niște puști născuți la mijlocul anilor ’90.

Atitudinea asta să-i zicem post-post-punk e diferită de mișcarea revival de la începutul anilor 2000: spaniolii trăiesc într-o lume complet diferită din punct de vedere socio-politic și cultural și nu de puține ori te surprind cu fente feministe, anti-capitaliste și anti-consumerism: „If I’m not pretty it’s not your business / I think you try to catch me, but you can’t / You’re words to me are nothing / Just go fuck yourself” sau „The misery factory moving the world / Its engines killing them all / Our rights in a box / Where they keep dog shit and hopes” fiind exemple grăitoare în acest sens.

Așa că Ramones (coperta primului album și faptul că tricouri cu numele trupei apar în fotografiile de promovare sunt trimiteri explicite) e mai degrabă o rudă îndepărtată sau poate o nostalgie precoce. Mourn sunt proaspeți și mai serioși decât ar părea din primele ascultări – joacă așadar în terenul unor Savages, Priests sau Iceage (via PJ Harvey?).

„You say you’re so cool / But I can see that you’re a loser / Like me”. Ăsta e punk pe stil nou (avem și noi, vezi Cardinal), plictisit de școală (geek-ul rocker care stă, superior și degajat, în ultima bancă), emotiv și cu o dorință mai mult sau mai puțin conștientă de a se maturiza pentru a-și rezolva urgent frustrările.

În decembrie 2015, la puțin timp după albumul de debut, spaniolii au trecut și peste prima încercare birocratică, când casa de discuri Sones le-a ținut pe loc al doilea disc. Punk care își știe drepturile și se declară nemulțumit și dezamăgit de „archaic business practices”, după cum le numește. Au semnat cu Captured Tracks, unde găsim un alt grup neo-punk, americanii DIIV, și au scos nerăbdători Ha, Ha, He. Anul ăsta, prin iunie, a venit vremea celui de-al treilea disc, Sorpresa Familia, mai așezat, mai psihedelic și brusc mai reflexiv: de ascultat în acest sens „Orange” și de citit printre rândurile celorlalte cântece despre rutină, conservatorism sau depresie.

//

Mourn ajung la noi Sâmbătă, 22 septembrie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Fotografie de Alba Yruela.

Share This