Omagiu Magazine, Institutul Cultural Român NY, Street Delivery, Cărturești, sunt câteva din entitățile în care Cristian Neagoe și-a investit competențele. A curatoriat cea mai controversată expoziție de artă contemporană românească, Freedom for Lazy People, și a păzit, sub masca unei vendette, standul României la Comic-Con. De vreo douăzeci de ani nu se mai uită la televizor. De-asta l-am văzut, acum câțiva ani, participând la emisiunea lui Gâdea, participare față de care își exprimă regretele, blamându-și naivitatea. A studiat filosofia și etica aplicată și posedă două calități rare: bun simț și fler. A tradus pentru editurile Polirom, ART și ALL. Între altele, a contribuit cu articole în Dilema Veche, Playboy, Suplimentul de Cultură și pe unde a mai crezut de cuviință.

Iar acum, iată-l în ipostaza de respondent al chestionarului lui Proust.

 

Ce ai ascultat zilele astea?

Nu prea ascult muzică, prefer liniștea când lucrez. Deci să spunem că am tot ascultat 4’33’’ a lui John Cage :)) Dar sâmbătă am fost la DE.kolectiv să dansez pe niște muzică electronică germană de la Boiler Room. Mă amuză să ascult piese recomandate de autori care-mi plac. De pildă, citeam că Haruki Murakami ascultă The Lovin’ Spoonful în timp ce aleargă, așa că am dat și eu play. Ar fi fost interesant să aud niște porncore de care menționează Philip K. Dick, dar cred că-i un gen inventat. Prietenii îmi mai trimit piese din când în când și atunci ascult, printre cele mai recente: The Irrepressibles – In This Shirt (Röyksopp Remix), Efterklang – Sedna, Antony and the Johnsons – Knockin’ on Heaven’s Door.

Ce ai citit zilele astea?

Cum ziceam mai sus, Flow My Tears, the Policeman Said, de Philip K. Dick. South of No North, de Charles Bukowski, fiindcă tocmai o traduc. Am mai pus mâna oarecum la întâmplare pe Cimitirul din Praga, de Umberto Eco, într-o zi în care eram într-o vizită și nu aveam ce să citesc la budă.

Unde ți-ar plăcea să locuiești?

Îmi place unde locuiesc acum. Îmi place Bucureștiul, cu toată agresivitatea lui și cu lipsa de design. Fiindcă locurile sunt goale de sens fără oameni.

Care este ocupația ta preferată?

Să citesc și să cresc pârși din litere.

Ce calități apreciezi la un bărbat?

Feminismul.

Dar la o femeie?

Masculinitatea.

Care sunt numele tale preferate?

Cele care înseamnă ceva fiindcă au reușit să creeze chestii senzaționale.

Câte persoane încap în liftul tău?

Ha, tocmai am ieșit pe holul blocului să verific. Pe el scrie: „Ascensor pentru 4 persoane. Sarcina maximă 320 kg”. Dar nu vreau să las pe nimeni însărcinat cu cvadrupleți la mine în lift.

Care este motto-ul tău?

”Pot să mă abțin de la orice, cu excepția tentațiilor.” Oscar Wilde cică ar fi zis chestia asta.

Care este cea mai valoroasă posesie de-a ta?

Iubirea, atunci când sunt îndrăgostit. Posesia de droguri când nu. (Domnule polițist, acesta din urmă e un joc de cuvinte și trebuie luat ca atare.)

Ce regreți cel mai mult?

Că trăiesc într-o societate care se autodistruge.

Care sunt eroii din viața ta?

N-am eroi, am doar eroine.

În ce personaj istoric te regăsești cel mai mult?

Diogene din Sinope. Dar nu mă „regăsesc” în el, doar îl admir și mă amuză.

Dacă ai putea schimba ceva în jurul tău, ce anume ar fi?

Încălzirea globală.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Să stau gol în apă fierbinte și să văd un film cu o femeie frumoasă lângă mine, în timp ce bem vin roșu sec și ne amuzăm la glume deștepte. Dacă mă întrebi în sens filosofic, tind să fiu de acord cu Aristotel că fericirea nu e o stare, ci o acțiune, o continuă căutare, și că depinde în totalitate de fiecare dintre noi să o cultive.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Street Delivery.

Ce anume te caracterizează?

Faptul că nu-mi place să fiu caracterizat.

Unde ești acum?

Acasă, la mine în Pantelimon.

Ai vreun mentor sau cineva care să te fi inspirat de-a lungul timpului?

Să spunem că Charles Bukowski mi-a influențat viața destul de mult până acum. Dintre oamenii vii pe care i-am cunoscut și care m-au inspirat: Luminița Lupu, Gabriel Săndoiu, Andi Vasluianu, Corina Șuteu.

 

foto: Timea Honț

Share This