Mitoș Micleușanu este obsedat de cosmos. Și îi plac tractoarele, după cum reiese și din poză. Mitoș este dovada vie a faptului că poți face artă de înaltă calitate, în cel mai versatil mod posibil. Angrenat în muzică, scris, pictură, fotografie, scurt metraje, traumart, transmisiuni epice pe undele radio ani la rând, Mitoș este, cel mai probabil, un cabinet de artă sau o ”cooperativă” (cum ar zice Tataia) culturală. Se pare că sintagma ”avem di tăti” de acum mulți ani, din ‘Alimentara’ Planetei Moldova se adeverește.

Autor al mai multor cărți, între care Trepanoia, Nektrotitanium și Kasa Poporului (pusă și în teatru), co-realizator al legendarului podcast radio ‘Războiul sfârșitului săptămânii’ de pe Guerrilla, Mitoș pictează, fotografiază, joacă teatru fără inhibiții, leagă conexiuni în artă aparent inexistente, experimentează sonic sub Pneumaton, interogând și intimidând permanent conceptul de ‘creație’.

 

 

Ce ai ascultat zilele astea?

Andrew Pekler (Nocturnes), Aoki Takamasa și niște Go Hiyama recomand călduros!

Ce ai citit zilele astea?

Tot mă chinui cu mai multe, în paralel: Paul Ricoeur (Memoria, istoria, uitarea), Richard Panek (Universul celor 4 procente) plus Ernst Junger și Sofocle la desert.

Ce ai văzut zilele astea?

Niște  documentare, in special astrofizică. Sunt obsedat de cosmos.

Unde ți-ar plăcea să locuiești?

Barcelona… sau în cel mai rău caz Varanasi.

Care este ocupația ta preferată?

Cercetarea sau căutarea unor noi forme de expresie sonoră sau literară…

Ce calități apreciezi la un bărbat?

Calmul, rezistența la presiune, creativitatea & simțul umorului.

Dar la o femeie?

Simțul estetic, inteligența emoțională, creativitatea & simțul umorului.

Care sunt numele tale preferate?

Schopenhauer, Nietzsche, Kant…

Câte persoane încap în liftul tău?

Liftul spre iad sau liftul spre mai jos de iad?:))

Care este motto-ul tău?

”N-ai încotro!”

Care este cea mai valoroasă posesie de-a ta?

Obsesiile sunt posesii? Dar dacă ne referim la obiecte, instrumentele muzicale.

Ce regreți cel mai mult?

Regret viteza cu care trece timpul… și că nu le pot face pe toate!:)

Care sunt eroii din viața ta?

Artiștii, sportivii, luptătorii… Dar dacă ar fi să mă gândesc mai bine, oamenii de peste tot, felul în care rezistă, îndură, speră. Pentru mine fiecare este erou în felul său. Evident, cei care chiar înțeleg ideea de sacrificiu, dincolo de gratuitate sau masochism.

În ce personaj istoric te regăsești cel mai mult?

Dracu’ gol …dar dacă serios, nu prea mă regăsesc, mai am de lucru!

Dacă ai putea schimba ceva în jurul tău, ce anume ar fi?

Îmi vine în cap sistemul de învățământ, dar în general, schimbările serioase mi se asociază cu vărsările de sânge, de asta nu cred că am suficiente cunoștințe sau ascuțime intuitivă ca să înțeleg ce anume ar trebui schimbat. Ar fi patetic să vorbim acum despre nesațul sau cruzimea speciei, dar oricum, nimic nu stagnează, schimbarea are loc permanent, doar că e un proces deprimant de lent și probabil fără vreo finalitate grandioasă… Uneori am impresia că schimbarea cea mai firească se produce mai ales acolo unde nu intervine homo sapiens, dar, lăsând gluma la o parte, rareori voința de schimbare a fost atât de bine gestionată încât să nu se lase cu măcel. Mai e și vorba aia:  Unde dai și unde crapă reformulând: în cine dai și cine crapă.  Noi îi dăm jos pe unii ca să devenim mai târziu cam ca ei, sau în cel mai bun caz, un pic mai evoluați și responsabili. 

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Să-mi iasă bine un proiect, să-l pot închega. Să-mi văd apropiații, prietenii, binedispuși. văd oameni luminoși pe la metrou, prin tramvaie, autobuze Adevărata ”față a maselor” se citește sub nivelul solului. Prin limuzine fie se pleacă, fie se vine de pe la baluri. Dar să nu ne facem noi griji pentru cei de sus.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Faptul că am o căsnicie echilibrată, deja de mulți ani, asta mi se pare o realizare. Sunt o persoană dificilă, ”borderliner”, nu credeam că sunt capabil să-mi întemeiez o familie. În rest, orice moment în care reușesc să mă concentrez ca să mai scriu câteva pagini pentru noua carte sau mai sudez niște sunete noi la calculator, toate fac parte dintr-o realizare, aia de mâine, suma elementelor!   

Ce anume te caracterizează?

Un fel de psihoză latentă, pe care am învățat s-o gestionez foarte bine și am învățat să par normal, echilibrat, drăguț. România e terapie curată pentru mine! În sensul bun.

Unde ești acum?

Acasă, în Berceni sau cum mai spun uneori, Beverliceni.

Ai vreun mentor sau cineva care să te fi inspirat de-a lungul timpului?

Ar fi o listă mare, artiști, scriitori, compozitori, sportivi, savanți, prieteni, rude. Nu poate fi o singură persoană, ar fi un reducționism sec. Pot spune doar că bunicul meu din partea mamei mi-a trezit dragostea pentru filosofie și literatură, iar părinții m-au împins sistematic spre arte și au fost atenți la înclinațiile mele.

Share This