Q & A in Control: Rodion Roșca

by | Feb 12, 2015 | Interviuri, Q&A in Control

Rodion Roșca este membrul fondator al trupei românești de new wave/rock Rodion G.A., formată în 1977, împreună cu Gicu Fărcaș și Adrian Căprar. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 – 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece.

În 2014, regizorul Sorin Luca a făcut un film documentar de lung metraj despre viața lui Rodion Roșca, intitulat Imagini din vis.

Rodion a acceptat să răspundă la chestionarul lui Proust, așa că iată ce a ieșit:

 

 

Ce ai ascultat zilele astea?

Știri.

Ce ai citit zilele astea?

Emailuri și chestionare. Voi sunteți de vină…

Unde ți-ar plăcea să locuiești?

Dacă aș ști unde este paradisul mi-ar fi mai ușor să răspund.

Care este ocupația ta preferată?

Mecanica, electromecanica, scena muzicală, turismul.

Ce calități apreciezi la un bărbat?

Sunt berbec din 4 aprilie. Nu apreciez nimic la un bărbat, prefer să-l scot din joc. Sunt un luptător egoist, puternic, grandoman, coleric și isteric din copilărie, plin de energie, consecvent, extrem de inventiv și curajos… Dacă toate acestea pot fi încadrate în calități, iar eu fiind bărbat, atunci cam acestea ar fi, câteva din calitățile pentru care un bărbat ar putea fi apreciat. Eu abordez orice subiect la modul cel mai serios cu putință, atingând problema din toate laturile. De aceea, în acest chestionar, niciun răspuns al meu nu poate fi suficient de satisfăcător, pentru cerințele unui analist pretențios. Totuși la o analiză atentă făcută de mine, spre deosebire de o femeie, un bărbat este încă de la naștere: mai energic, mai curios, mai combativ, mai inventiv, mai neastâmpărat. Tot ce face, face pentru a atrage atenția sexului frumos. De aceea și cântă.

Dar la o femeie?

La o femeie apreciez doar frumusețea corporală, dacă are așa ceva. Eu spun lucrurilor pe nume și sunt direct. Nu mint, începând să înșir aici povești de genul căldurii sufletești, inteligența, dragoste maternă, pentru că m-aș minți pe mine și v-aș minți și pe voi, spunând că m-aș căsători cu o femeie doar pentru că este inteligentă și gospodină, chiar dacă nu are dinți în gură, este căruntă și are 60 de ani. Chiar dacă toate acestea sunt calități de netăgăduit necesare bunului mers al lucrurilor, eu sunt un mascul idiot, bolnav pentru unii, geniu pentru alții, pe care nu-l veți putea înțelege decât după ce ați petrecut cel puțin un an cu el, discutând despre orice subiectca să vă puteți da seama că nu sunt chiar picat din cer. Sunt regele difuzoarelor în Cluj Napoca, cel mai bun specialist, cunoscut ca Dr. Speaker.

Care sunt numele tale preferate?

Dan, Albert, Adrian, George, Mihai, Alex, Cristian, Anca, Gina, Dana, Cristina, Beatrice, Isabella, Melinda, Ella.

Câte persoane încap în liftul tău?

O singură persoană – eu.

Care este motto-ul tău?

România a fost și este groparul inventatorilor, artiștilor și al oamenilor de talent.

Care este cea mai valoroasă posesie de-a ta?

Viața, sănătatea, puterea de a munci, bucuria de a aduce ceva nou și util. Dacă nu lași nimic în urma ta, înseamnă că ai trăit degeaba.

Ce regreți cel mai mult?

Faptul că am prea multe lucruri ce să regret. Pierderea mamei mele bune care mi-a dat o educație plină de moralitate, se numără printre acestea. Îi mulțumesc și cu această ocazie și mă bucur că nu a făcut-o degeaba.

Care sunt eroii din viața ta?

Eroi sunt aceia care și-au sacrificat propria bunăstare, propria viață, doar pentru un ideal nobil sau pentru a ajuta pe altcineva neajutorat, aflat în moment de cumpănă.

În ce personaj istoric te regăsești cel mai mult?

În niciunul. Deși am fost numit în străinătate Syd Barrett of Romania sau Giorgio Moroder of Romania, știu că aș fi putut mai mult, dar nu am făcut, deoarece în urma decesului mamei mele, am decis să nu mai am de a face nimic legat de muzică. 25 de ani nu am mai avut nicio tangență cu muzica de niciun fel, renunțând în culmea gloriei și reîncepând să cânt doar de trei ani, când este prea târziu.

Dacă ai putea schimba ceva în jurul tău, ce anume ar fi?

Da, aș schimba oamenii, pentru că la educație este problema. De acolo pornesc toate derapajele oamenilor care provoacă valuri, iar valurile provocate provoacă la rândul lor alte valuri, iar dezastrul e gata făcut, deoarece se pierde controlul asupra situației și nu mai e nimic de făcut, decât să fii spectator la spectacolul oferit de mii de potârnichi incontrolabile, care fac fiecare ce vrea.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Viața unui om este formată din mai multe vieți. Copilăria este o viață, școala, anii de studiu, căsătoria, nașterea copiilor. Agonia la bătrânețe și neputința de a înțelege nonsensul și rostul anilor pierduți prin învățare, iar acum, tocmai acum când știi esența și te-ai îmbunat, vrând să dai mai departe concluziile, brusc murim și ducem totul cu noi; memoria se șterge complet, iar trupul biologic, acest sistem de memorare non stop, nu mai este capabil să gestioneze informațiile, întrucât a murit inima. Nu e oxigen, mor celulele, elementele din care erau formate se împrăștie în lume, urmând să lege noi conexiuni între elementele chimice care pot forma noi celule vii în cadrul a milioade de alte sisteme de viață și specii de animale și plante, care acumulează noi date ce se vor memora cu scopul de a le servi intereselor noului organism. Și totul începe de la capăt.

Fericirea este la fel: există mai multe fericiri în viața noastră: suntem fericiți dacă luăm un examen, dacă câștigăm la loto, dacă ne căsătorim cu fata mult râvnită sau se naște un copil. Părerea mea este că fericirea este când ai familia întreagă și fericită.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Cea mai mare realizare a mea este ferița mea Isabella, care are la rândul ei o fetișă de 5 ani, Beatrice.

Ce anume te caracterizează?

Intransigența, încăpățânarea, orientarea mea dintotdeauna, de când eram copil, de a face ceva ieșit din comun, ceea ce alții nu au făcut, și îmi este suspect faptul că am reușit. Este pur și simplu suspect și nu îmi vine să cred că este real să aud că sunt părintele muzicii electronice și new wave din România.. tocmai eu, când atâția muzicieni există în România, în fiecare oraș.

Unde ești acum?

Sunt la 30 de km de Cluj Napoca, comuna Așchileu Mare, unde m-am retras, cumprând o gospodărie mare din două case mari, cu preți groși de 56 cm din cărămidă, pentru motive financiare, și pentru a avea loc de depozitare pentru tonele de difuzoare, 20 de etaje finale de amplificare de 200 W, sisteme P.A., lumini, stative, conteinere, cabluri, piese de rezervă pentru biciclete, piese auto, sistem CCTV de supraveghere video, cuptor cu microun, computere, imprimante, chitări, toate amestecare într-o mizerie de nedescris, imposibil de a putea fi gestionate de un singur om. Sunt la pământ. M-am îngropat în realizările și cumpărăturile mele de o viață.

Ai vreun mentor sau cineva care să te fi inspirat de-a lungul timpului?

Am și eu, ca oricine, personaje întâlnite, care ne-au dat exemple demne de urmat, și i-am urmat. Sunt mulți. Și luăm de la fiecare câte ceva, și plămădim aluatul ideal țelului nostru, temperamentului nostru, gustului nostru. Nu suntem la fel. E bine pentru diversitate.

 

Autor: Dragoș Rusu // The Attic Magazine

Subscribe To Control Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news from Control and be the first to find about our new events,

You have successfully subscribed to Control Newsletter

Share This