Șapte ani de Control

by | Sep 18, 2015 | Blog

lamb1

 

Încă de la început, în 2008, Control s-a poziționat ca o alternativă la ceea ce se întâmpla deja pe scena muzicală locală, implementând o viziune proprie, originală, bazată pe calitate, pe nou și inedit, explorând zone muzicale mai puțin promovate în spațiul autohton.

michael_gira1

În cei șapte ani de activitate, Control Club a devenit un trend-setter muzical, construind o mini-scenă muzicală alternativă si a reușit să pună Bucureștiul pe harta turneelor europene de club ale muzicienilor internaționali, găzduind până acum peste 200 de concerte cu artițti de pe toate continentele. În același timp, Control-ul a susținut trupele indie românești aflate la început de drum, oferindu-le șansa afirmării ulterioare și expunerea de care are nevoie orice debut artistic. A adunat în același loc mai mulți DJi români, conectându-i și oferindu-le oportunitatea dezvoltării într-un mediu profesional. A construit astfel o mini-scenă muzicală aparte, diferită din multe puncte de vedere (estetic, muzical, ca valori) de ceea ce exista deja în București.

stereo_mc1

În Control se întâmplă întotdeauna ceva – de la concerte cu trupe românești și străine din noul val, până la trupe legendare precum Swans, Psychic TV, Mono, Efterglank, The Soft Moon, Lamb, Stereo MCs, Suuns, muzicieni valoroși precum Sir Richard Bishop, Lydia Lunch sau Blixa Bargeld, improvizații de jazz și muzică spectrală, de la petreceri cu DJi români până la nopți memorabile cu cei mai inovatori DJi și producători de pe scena electronică internațională (Kassem Mosse, Legowelt, Traxx, Hugo Capablanca, Ron Morelli, Acid Arab, Conforce, Voisky, Terekke, Justus Kohncke), de la piese de teatru până la expoziții și târguri de haine, vinyluri și obiecte vintage, de la performance-uri artistice și până la sesiuni Q & A cu artiști români veterani (Adrian Enescu) și lansări de cărți sau reviste.

terakaft1

samanul_mut1

Preocupat constant de inovație, Control Club a inițiat de-a lungul timpului mai multe concepte de evenimente, de la petreceri tradiționale (precum Cinco de Mayo) la serile de marți, intitulate Brutus și până la concerte de world music (seria Outer – National). A reprezentat un sprijin esențial și pentru tinerii muzicieni români care nu aveau un loc în care să se dezvolte (de ex proiectul Șamanul Mut al lui Simion Mihai Bogdan). Control este locul pe care l-au ales de-a lungul timpului majoritatea promoterilor și organizatorilor de evenimente de pe scena locală.

psychic_tv1

psychic_tv2

Control a acordat întotdeauna o atenție deosebită caracterului original din orice act artistic, filtrând cu discernământ trupele și DJii care să-i treacă pragul și devenind astfel o punte de legătură între mai multe lumi, comunități, categorii sociale, generații diferite, muzicieni din underground și artiști din mainstream. A devenit locul preferat al mai multor artiști români din noul val muzical, al comunităților de street art, al celor interesați de muzică și arte conexe, al intelectualilor și scriitorilor, al turiștilor care descoperă Bucureștiul.

swans1

swans2

În weekendul 24-27 septembrie 2015, aniversăm 7 ani de concerte și evenimente. Cu ocazia asta redeschidem sala de evenimente, renovată integral, cu un sistem nou de sunet, ventilație și sisteme de climatizare noi.

Povestea continuă.

——————————————————————————————————————————————-

ȘAPTE ANI de CONTROL

 

DANIEL MILLER

DanielMiller_6057

Daniel Miller este șeful celebrei case de discuri MUTE Records, label care a împlinit 20 de ani de activitate. MUTE a debutat cu un disc 7’’ produs chiar de către Daniel Miller, în 1978: single-ul ‘Warm Leatherette’ semnat The Normal. Tot Miller este și producătorul primelor cinci albume a celor de la Depeche Mode și unul din personajele care au stat în penumbra succesului unor trupe precum Erasure, Nick Cave sau Moby. Deși a fost pasionat de DJing de foarte mulți ani, Daniel Miller a acordat o mai mare atenție și importanță acestei activități în urma unei invitații făcute de către Regis (Karl O’Connor) de a mixa în cadrul unui eveniment marca Sandwell District în legendarul Berghain. Aparent, în urma acestui gig a reapărut ‘’microbul’’ DJing-ului, iar de atunci Daniel Miller a putut fi găsit în mod constant în spatele pupitrului unor festivaluri precum Sonar, ENTER la Space în Ibiza, ADE din Amsterdam, IMS în Ibiza, Electron festival, LEAF festival în Londra, Culture Box din Copenhaga, Bootleg din Tel Aviv și multe altele.

 

DEAN BLUNT

Dean-Blunt-004

Dean Blunt, pe numele său adevărat Roy Nnawuchi, este renumit pentru statutul său de ‘’the weirdest and most inventive motherfucker in contemporary British music’’. Aparent, informațiile care circulă în jurul lui Dean Blunt sunt destul de trunchiate, întrucât muzicianul britanic este recunoscut pentru faptul că și-a format un hobby din a minți cu regularitate în interviuri. Alături de rusoaica Inga Copeland, Dean Blunt a fondat enigmaticul duo londonez Hype Williams, sub care a lansat câteva albume la label-urile Hyperdub, Carnivals, Der Stijl, Hobo Cult Records, Hippos in Tanks și altele. Ulterior, duo-ul și-a încetat activitatea. Proiectul său live cu care îl vom vedea și în Control este absolut inedit cu fiecare concert și include o doză puternică de imprevizibil, făcându-l pe Dean Blunt un personaj unic pe scena contemporană britanică. De neratat!

 

NADINE SHAH

nadine_shah

Comparată adesea cu PJ Harvey și Nick Cave, Nadine Shah este o cântăreață britanică cu origini pakistaneze și și norvegiene. Preocupată de bolile mentale, Nadine a investigat acest aspect în propria ei artă, chiar de la primul album, ‘’Love Your Mum And Dad’’, produs de către producătorul britanic Ben Hillier și lansat la Apollo în 2013. Colaborarea cu Hillier a continuat, iar în primăvara acestui an a apărut cel de-al doilea album realizat în această formula colaborativă, ‘’Fast Food’’. Nadine a apărut ca solistă și pe două piese de pe cel mai recent album de-al solistului britanic Ghostpoet, LP intitulat ‘’Shedding Skin’’.

 

RED AXES

red_axes

Aflat într-o fulminantă ascensiune, proiectul Red Axes este unul din cele mai noi, inovatoare și fresh act-uri de pe scena electronică dance de astăzi. Fondat de către producătorii și DJii israelieni Dori Sadovnik și Niv Arzi, Red Axes au debutat în 2011, iar după albumul de debut lansat în 2014, au devenit printre cei mai căutați producători din noul val. Au lansat la label-ul francez I’m A Cliché (al lui Cosmo Vitelli), fiind astfel colegi de breaslă cu Moscoman, duo-ul francez Bot’Ox, Azari & III, Simian Mobile Disco și mulți alții. Red Axes sunt prolifici și în calitate de remixeri, semnând remixuri și edituri pentru zeci de release-uri, intre care și un remix la piesa ‘’Indecis’’ de la Khidja.

 

TORNADO WALLACE

tornado_wallace

Pe numele adevărat Lewis Day, enigmaticul producător și DJ australian Tornado Wallace se bucură de o ascensiune impresionantă pe scena internațională electronica a ultimilor 5 ani. Cu release-uri la case de discuri respectabile, precum Beats In Space, ESP Institute și Delusions Of Grandeur, Tornado Wallace se bucură de susținerea unor pionieri din scena electronică dance, între care Andrew Weatherall, DJ Harvey, Tim Sweeney sau Gerd Janson. Cu un background în jazz și având la bază studiul mai multor instrumente musicale (chitară, pian, tobe, saxofon), Tornado Wallace și-a construit de-a lungul timpului un sound ce conține un hibrid muzical unic, undeva la granița dintre techno, house și disco.

 

RSVP – ȘAPTE ANI de CONTROL

*supported by Tuborg 

Subscribe To Control Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news from Control and be the first to find about our new events,

You have successfully subscribed to Control Newsletter

Share This