Pionier al valului post-R&B, pre-Weeknd, adiacent Bon Iver, sofisticatul Tom Krell cucerea critica muzicală și mai mult de-atât după ce în 2009 publica pe blogul personal primul său EP, The Eternal Love, care putea fi descărcat gratuit. Doar un an mai târziu, Love Remains, albumul de debut care aduna și remasteriza cântece de pe acesta, dar și altele noi, apărea la Tri Angle, casă de discuri proaspăt înființată de Robin Carolan, unde aveau să apară discuri ale unor AlunaGeorge, The Haxan Cloak, Evian Christ, Forest Swords sau Holy Other. Iar 2010 a fost un an special pentru Hip-Hop și R&B, marcat de debuturile unor Justin Bieber, Bruno Mars, Drake sau Nicki Minaj.

Afinitatea lui Krell, masterand în filosofie, e mai degrabă pentru R&B-ul nouăzecist, pe care-l deconstruiește și îl tratează, aproximativ cum face vaporwave-ul cu pop-ul optzecist, cu reverb pe falsetto-ul nostalgic, cu kick-uri minimale și leneșe, dar și synth-uri solare: „And I was sleeping in the back of a car that we took, And now I’m just missing you, Said I was wondering how can the world we know be lost.”

Aproape zece ani au trecut de-atunci, iar The Anteroom, disc apărut anul trecut, vine după doi ani dificili în viața personală, vecini cu depresia. Compozițional, Krell e mai degrabă referențial muzicii urbane contemporane, una post-Kanye, atentă cu experimentele în drone și techno. Și motivele, firește, s-au multiplicat – dacă în trecut era vorba, în mare, despre frustrări legate de iubire (de la singurătate la gelozie), în ultimii ani How To Dress Well e un semn de întrebare mai degrabă existențial. Desigur, cu momentele sale escapiste via dancefloor. Pentru echilibru.

//

How To Dress Well ajunge la noi Joi, 21 Martie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

Share This